Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislave určili ochranné pásmo pohrebísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V ochrannom pásme pohrebiska sú počas pohrebov zakázané akékoľvek činnosti, ktoré rušia či inak negatívne ovplyvňujú ich priebeh.

Bratislava 27. mája (TASR) – Ochranné pásmo na všetkých pohrebiskách v Bratislave bude v rozsahu 50 metrov od hranice ich pozemku. Výnimkou sú len niektoré cintoríny v mestských častiach Jarovce, Podunajské Biskupice, Staré Mesto, Devín, Záhorská Bystrica či Rača, kde sa táto hranica už nedá dodržať. Bratislavský mestský parlament vo štvrtok odsúhlasil všeobecné záväzné nariadenie, ktoré ochranné pásmo určilo a zároveň v ňom stanovilo pravidlá umiestňovania a povoľovania stavieb, ale aj zakázalo isté činnosti počas pohrebov. Nariadenie začne platiť od 15. júna.

V ochrannom pásme pohrebiska budú povolené len stavby súvisiace s prevádzkou pohrebiska, zariadenia a vedenia technickej a dopravnej vybavenosti pre obsluhu územia, parkoviská budované formou spevnených plôch, nie však parkovacie domy. Taktiež rodinné domy v prípade, ak sa na danom pozemku predtým nachádzala stavba rodinného domu, ktorú bolo potrebné asanovať, či stavby, ktoré sú jednoznačne zadefinované v územných plánoch zón. "Všetky ostatné stavby nie je prípustné umiestňovať a povoľovať v ochrannom pásme pohrebiska,“ píše sa v nariadení.

Pri existujúcich stavbách nachádzajúcich sa v ochrannom pásme pohrebiska je možná ich údržba a zmena dokončenej stavby formou prístavby či nadstavby. Miera stavebného zásahu je však presne určená. Stavebné zásahy v rámci zmeny dokončenej stavby sú povolené iba vo vzdialenosti väčšej ako 30 metrov od hranice pozemku pohrebiska. "S výnimkou zmien dokončených stavieb rodinných domov a stavieb slúžiacich na vzdelávanie alebo na zabezpečenie sociálnych a zdravotných potrieb, ktoré sa už v súčasnosti nachádzajú v menšej vzdialenosti ako 30 metrov od hranice pozemku pohrebiska," píše sa v nariadení. Výnimkou sú aj niektoré pohrebiská v menovaných mestských častiach.

V ochrannom pásme pohrebiska sú počas pohrebov zakázané akékoľvek činnosti, ktoré rušia či inak negatívne ovplyvňujú ich priebeh. Napríklad prašnosťou, hlukom, infrazvukom, vibráciami, svetelnými alebo laserovými a inými obdobnými efektmi. Taktiež sú zakázané akékoľvek verejné zhromaždenia či podujatia spojené s produkciou hudby alebo hovoreného reprodukovaného slova s výnimkou takých, ktoré súvisia s pohrebným obradom.

Zákazy neplatia pri zabezpečovaní nevyhnutnej údržby ciest a chodníkov, verejných priestranstiev a verejnej zelene, neodkladných sezónnych poľných prác, či pri odstraňovaní následkov živelných pohrôm alebo havárií.

Dodržiavanie tohto nariadenia bude kontrolovať prevádzkovateľ pohrebiska v súčinnosti s bratislavskou mestskou políciou. Za jeho porušenie môže hlavné mesto uložiť sankcie.