Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

V bratislavskej Starej tržnici sa koná Deň ženského zdravia

Stará tržnica, ilustračná snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

Diskusné bloky sú venované prevencii a liečbe ženských onkologických ochorení či dostupnosti moderných terapií a diagnostiky.

Bratislava 5. júna (TASR) – Prispieť k zmene vo vnímaní, ako veľmi je potrebné na Slovensku chrániť fyzické aj mentálne zdravie žien, je hlavným poslaním prvého ročníka iniciatívy Deň ženského zdravia, ktorý sa koná v nedeľu v Starej tržnici v Bratislave. Jeho zámerom je spojiť lekárov, pacientov, širokú verejnosť i lídrov pôsobiacich v oblasti tvorby politík zdravotnej starostlivosti pre ženy. Organizátorom je Asociácia na ochranu práv pacientov.

"Na ženy, hlavne matky, je kladený čoraz väčší nápor z hľadiska fungovania nás ako jednotlivcov v spoločnosti. Do toho možno cítiť väčšiu neistotu a aj obavy o budúcnosť rodiny, čo vyplýva zo situácií, ktorým v ostatnom období čelíme. To sú javy, pre ktoré treba venovať psychickému prežívaniu žien viac pozornosti," konštatuje neuropsychológ Robert Krause.

Diskusné bloky sú venované prevencii a liečbe ženských onkologických ochorení či dostupnosti moderných terapií a diagnostiky. Na programe je tiež oblasť zdravého tehotenstva a modernej prenatálnej diagnostiky, ale aj prevencia ochorení prichádzajúcich s vekom, napríklad zhoršovanie zraku alebo kardiovaskulárne ochorenia. Odkrývať sa má aj oblasť psychickej rovnováhy a tiež vzájomnej medziľudskej podpory v aktuálnom období.

Pripravené sú tiež sprievodné workshopy, počas ktorých si budú môcť záujemkyne vychutnať zdravé jedlá, vyskúšať si tvárovú jogu, oboznámiť sa s vlastnou farebnou typológiou či dozvedieť sa viac o zdravom spánku, o jeho benefitoch, ale aj rizikách, ak je dlhodobo skracovaný.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.denzenskehozdravia.sk. Vstup na akciu je bezplatný. Podujatie Deň ženského zdravia sa koná pod záštitou Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.