Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V bratislavskom A4 bude mať premiéru tanečná inscenácia Sen

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Režisérka Holinová priznala, že "snová" téma si ju našla úplne prirodzene.

Bratislava 26. mája (TASR) – Sen je názov tanečnej inscenácie, ktorú v sobotu 27. mája uvedú v premiére v bratislavskom A4-priestore súčasnej kultúry. Pri tvorbe choreografie pod režijným a choreografickým vedením Lucie Holinovej sa stretli štyria tanečníci súčasného tanca a streetdance scény - Daniel Raček, Lukáš Bobalík, Katarína Čillíková a Paulína Šmatláková. TASR o tom informovala PR manažérka Mariana Jaremková.

Režisérka Holinová priznala, že "snová" téma si ju našla úplne prirodzene. "Väčšina z nás sníva, približne tretinu života strávime spánkom, počas ktorého snívame, prežívame ďalšiu realitu, v snoch sa zjavujú nevedomé stránky udalostí, ktoré prežívame," hovorí autorka. "Niekedy až príliš reálne, niekedy symbolické alebo až absurdné. Prežívala som práve obdobie plné snov, v ktorých mali veľké zastúpenie aj nočné mory, tak mi prišlo zaujímavé sa tým inšpirovať do tvorby ďalšieho predstavenia," vysvetľuje Holinová s tým, že s nápadom urobiť predstavenie o snoch a snívaní sa zverila Zuzane Očenášovej Vasičákovej, s ktorou spolupracovala ako tvorkyňou námetu už v dvoch predchádzajúcich predstaveniach. "Po spoločných rozhovoroch Zuzana napísala námet predstavenia. Zároveň som sa zaoberala teoreticky témou," dodáva ku genéze diela Holinová.

Minulý rok začala výskumom s tanečníkmi, zaoberali sa telesnými vnemami pri bdení, zaspávaní a samotnom snívaní a improvizovali na dané témy. "K spolupráci oslovila tanečníkov, ktorí patria k špičke súčasného tanca a streetdanceovej scény - Lukáša Bobalíka, Daniela Račeka, Paulínu Šmatlákovú a Katarínu Čillíkovú. Vznikla tým zaujímavá fúzia. Tanečníci sa navyše stávajú aj hudobníkmi hraním na krištáľové misy," poznamenáva Jaremková k inscenácii z produkcie občianskeho združenia Reserva.

"Choreografia Sen je podľa mňa zmyslovým zážitkom," približuje tanečnú novinku Čillíková. "Prepája rôzne zaujímavé obrazy, ktoré nevieme uchopiť, ale pripomínajú nám poznateľné charaktery, situácie a svoju realitu z inej perspektívy," dodáva tanečníčka.