Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislavskom kraji je zatiaľ sčítaných 89,3 percenta obyvateľov

Na archívnej snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V kraji je zriadených 120 kontaktných miest, obyvateľom je k dispozícii 212 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 296 mobilných asistentov.

Bratislava 8. júna (TASR) – Počas piateho týždňa asistovaného sčítania v Bratislavskom kraji stúpol celkový podiel sčítaných na 89,3 percenta. Od 3. mája sa v kraji asistovane sčítalo 12.300 obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

"Z 89 obcí v kraji, medzi ktoré zaraďujeme aj mestské časti Bratislavy, má 70 obcí podiel sčítaných vyšší ako 90 percent, 16 obcí má podiel sčítaných nad 85 percent," uviedla Stauder.

Samotná metropola SR eviduje takmer 88 percent sčítaných obyvateľov, čo predstavuje 438.000 obyvateľov. Najvyššia úspešnosť je v Čunove, viac ako 90 percent sčítaných evidujú taktiež Jarovce, Vajnory, Rusovce, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica a Rača. K 90 percentám sa blížia aj mestské časti Devín, Vrakuňa, Ružinov, Dúbravka, Lamač, Petržalka, Podunajské Biskupice a Karlova Ves. "Nad 85 percent sčítaných obyvateľov má Nové Mesto, svoje úsilie sčítať maximalizuje aj Staré Mesto," dodala Stauder.

Pripomenula, že v kraji je zriadených 120 kontaktných miest, obyvateľom je k dispozícii 212 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 296 mobilných asistentov.

Zdôraznila zároveň, že sčítať sa je možné len do 13. júna. Apelovala preto na tých, ktorí sa nestihli, alebo pozabudli sčítať, aby tak do uvedeného termínu urobili. Tým, ktorí sa na sčítaní nezúčastnia, hrozia zo strany obce pokuty vo výške 50 až 250 eur.

V celoslovenskom meradle sa počet sčítaných zvýšil zatiaľ na 5,15 milióna, čiže 91,4 percenta z predpokladaného počtu obyvateľov SR.