Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V bratislavskom lesoparku otvárajú Včeliu lúku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V sobotu bude na Včelej lúke od 15.30 h program pre najmenších, o 21.00 h premietnu film Hrana o Marekovi Brezovskom.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Návštevníci bratislavského lesoparku môžu od soboty zavítať na Včeliu lúku. Doteraz pre verejnosť neprístupný areál sa nachádza pri horárni Krasňany na Peknej ceste v blízkosti včelnice. Mestské lesy v Bratislave, ktoré novú atrakciu lesoparku otvárajú v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS), budú na lúke organizovať ekovýchovu vo forme včelárskych kurzov a environmentálny program pre deti, mládež a aj dospelých.

Na lúke sa nachádza včelín, ktorý bude bezpečne oddelený od sprístupnenej lúky. V sobotu bude na Včelej lúke od 15.30 h program pre najmenších, o 21.00 h premietnu film Hrana o Marekovi Brezovskom.

"Úlohou MIB-u pri tomto projekte bolo nájsť vhodný spôsob, ako lúku sprístupniť verejnosti a zároveň zvýšiť bezpečnosť v okolí tohto priestoru, keďže neďalekú cestu intenzívne využívajú cyklisti vracajúci sa z Karpát," vysvetlil riaditeľ inštitútu Ján Mazúr. Informoval tiež, že na lúke, doteraz oplotenej a zarastenej, budú umiestnené aj nové ležadlá pre verejnosť, ktoré vznikli v rámci projektu Sadni si.

Mestské lesy v Bratislave sa včelárstvu venujú od mája roku 2015. Okrem včelnice v Krasňanoch stojí od roku 2018 aj apidomček na Kačíne, v ktorom je možné vyskúšať apiterapiu, ozdravné dýchanie včelieho vzduchu. "Včelárstvo je pekný príklad súžitia prírody s človekom, preto sa tešíme, že sa nám podarilo zachovať takéto miesto," priblížil riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Matej Dobšovič.