Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Karlovej Vsi plánujú spojiť parlamentné voľby s miestnym referendom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

V prípade fakultatívneho referenda, ktoré plánuje vyhlásiť mestská časť, je hlasovanie platné, ak sa ňom zúčastní minimálne 50 percent oprávnených voličov.

Bratislava 12. januára (TASR) – Bratislavská Karlova Ves chce spojiť hlasovanie v parlamentných voľbách s miestnym referendom. Pokiaľ tento zámer schvália poslanci karlovoveského zastupiteľstva, obyvatelia mestskej časti budú môcť v referende vyjadriť svoj názor na viacero komunálnych tém.

"Karlovovešťanov sa chceme opýtať na systém parkovania, prevádzkovanie hazardných hier na území našej mestskej časti, alebo používanie pyrotechniky počas silvestrovských osláv," spresnila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. O tom, či sa s voľbami do parlamentu bude v Karlovej Vsi súbežne konať aj miestne referendum, rozhodnú poslanci mestskej časti na svojom mimoriadnom zasadnutí, vo štvrtok 28. januára.

V prípade fakultatívneho referenda, ktoré plánuje vyhlásiť mestská časť, je hlasovanie platné, ak sa ňom zúčastní minimálne 50 percent oprávnených voličov. Samospráva Karlovej Vsi verí, že práve počas konania parlamentných volieb je toto kvórum splniteľné. "Pri posledných dvoch voľbách do NR SR v rokoch 2010 a 2012 využilo v Karlovej Vsi svoje hlasovacie právo 59 percent oprávnených voličov," vysvetlila starostka mestskej časti.