Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

V Lamači ožije 150-ročná história prusko-rakúskej vojny

Ilustračné foto Foto: TASR/Erik Máder

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Lamač si v sobotu (8.10.) pripomenie 150. výročie najvýznamnejšej udalosti v histórii súčasnej mestskej časti Bratislavy. Na lúke pri bratislavskom krematóriu sa odohrá rekonštrukcia bitky pri Lamači, ktorá ukončila prusko-rakúsku vojnu v roku 1866.

"V predchádzajúcich dvoch rokoch sme si toto podujatie vyskúšali, aby sme v roku jubilea pripravili naozaj peknú a dôstojnú akciu, ktorá dokáže pritiahnuť návštevníkov nielen z Bratislavy,“ uviedol starosta Lamača Peter Šramko. "Bojová scéna, ktorá pripomenie bitky z 19. storočia, sa začína o 14.00 h, už predpoludním sa však uskutoční slávnostný pochod vojenských jednotiek v dobových uniformách ulicami Lamača," informoval.

Medzi pozvanými klubmi vojenskej histórie, spolkami historického šermu a ďalšími združeniami, ktoré sa zaoberajú vojenskou históriou, sú skupiny zo Slovenska, Česka, Nemecka i Maďarska. V rámci sprievodných podujatí sa budú konať prednášky týkajúce sa vojenskej histórie i dobových reálií. "Na podujatí chceme takisto odhaliť návrh modelu jazdeckého súsošia, ktoré bude pripomínať bitku pri Lamači. Predstavíme tiež novú knihu o dejinách Lamača," dodala Mária Šimončičová z lamačského miestneho úradu.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Bojové stretnutie pri Bratislave nepatrilo medzi veľké bitky prusko-rakúskej vojny, ale bolo najväčším ozbrojeným konfliktom počas tejto vojny na území dnešného Slovenska. V bitke padlo približne 600 vojakov rakúskeho cisára a asi 100 Prusov. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.