Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

V Lamači ožila história prusko-rakúskej vojny

Na lúke pri bratislavskom krematóriu, medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou, dnes opäť ožila historická udalosť prusko-rakúskej vojny. Členovia občianskeho združenia (OZ) BS-13/Stoh v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Lamač uskutočnili rekonštrukciu bitky pri Lamači z roku 1866, ktorá ukončila vojnu medzi dvoma mocnosťami 19. storočia. Foto: TASR/Erik Máder

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Na lúke pri bratislavskom krematóriu, medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou, dnes opäť ožila historická udalosť prusko-rakúskej vojny. Členovia občianskeho združenia (OZ) BS-13/Stoh v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Lamač uskutočnili rekonštrukciu bitky pri Lamači z roku 1866, ktorá ukončila vojnu medzi dvoma mocnosťami 19. storočia.

"Chceli sme priblížiť pozadie i samotný priebeh tejto bitky, ktorá sa odohrala na území dnešných mestských častí Lamač, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves i Dúbravka," uviedol Tomáš Achs z občianskeho združenia BS-13/Stoh. Historickú udalosť priblížili členovia združení, ktoré sa venujú vojenskej histórii a historického šermu z Bratislavy a českých miest Praha, Brno, Ostrava, Klimkovice, Trutnov a Javorník.



V komentovaných ukážkach vysvetlili úlohy a činnosť pruských i rakúskych jednotiek, ktoré proti sebe bojovali. "Bitka pri Lamači je zaujímavá napríklad tým, že k nej vlastne nemuselo dôjsť, pretože ešte pred jej začiatkom bolo dohodnuté prímerie, napriek tomu sa Prusovia snažili dobyť plánované ciele. Hoci mali až päťnásobnú prevahu, v bitke, ktorá trvala približne sedem hodín, sa im rakúske vojská zlomiť nepodarilo," upozornil divákov podujatia Jan Nešněra z Vojensko-historického múzejného spolku Trutnov.

Rekonštrukciu historickej udalosti zorganizovali v Lamači už pred rokom. Starosta tejto bratislavskej mestskej časti Peter Šramko pre TASR povedal, že ak minulý rok išlo o prípravu, v tomto roku už to bola generálka na budúcoročné podujatie, ktoré pripomenie okrúhle, 150. výročie bitky. Pripomenul, že bitka je najväčšou historickou udalosťou, ktorou sa Lamač zapísal do dejín. Poukázal aj na historické pozadie udalosti. "Je veľa miest, kde sa bojovalo, no je málo miest, kde sa skončila vojna. Som hrdý, že k takým miestam patrí práve Lamač," uviedol v tejto súvislosti Šramko.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.