Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

V niektorých lokalitách Bratislavy sa objavujú diviaky

Ilustračná snímka, diviaky. Foto: TASR//Pavol Ďurčo

Diviaky sú do 1. júla hájené, čo znamená, že sa nesmú strieľať, lebo chránia svoje mladé.

Bratislava 10. mája (TASR) – Bratislavská Dúbravka upozorňuje svojich obyvateľov na diviaky, ktoré sa pohybujú po niektorých lokalitách mestskej časti. Objavili sa napríklad na uliciach Pri kríži či Ožvoldíkova, pri obchode Homolova či na ihrisku Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na ulici Karola Adlera. Obyvatelia by tak mali byť, najmä pri prechádzkach alebo počas športovania v lese, o čosi opatrnejší a pozornejší. TASR o tom dnes informovala Lucia Marcinatová z tlačového oddelenia mestskej časti.

Dôvodom toho, že sa diviaky objavujú v dúbravských uliciach, je jednak premnoženie diviačej zveri, ale aj fakt, že lesná zver je zo svojho prirodzeného prostredia postupne vytláčaná výstavbou či výrubom lesa. Podľa poľovníkov môže byť pritom diviačica nebezpečná, keď chráni svoje mladé. "Preto vyzývajú psíčkarov, aby nepúšťali svojich miláčikov voľne, pretože prirodzený pud núti psy prenasledovať zver a takto ju vyprovokovať k útoku," priblížila Marcinatová, pričom obozretnejší by mali byť aj samotní obyvatelia.

Ak vo svojom okolí uvidia diviaka, môžu sa obrátiť na miestny úrad. "Po nahlásení diviakov alebo iných lesných zvierat informujeme mestskú políciu a poľovné združenie," doplnil prednosta úradu Rastislav Bagar. Zákon presne určuje postupy a vymedzuje oprávnené orgány, ktoré majú oprávnenie konať. Naposledy takto v mestskej časti zasahovali v utorok (9. 5.), kedy sa diviaky podarilo uspať, odchytiť a previesť na Devínsku Kobylu.

Diviaky sú do 1. júla hájené, čo znamená, že sa nesmú strieľať, lebo chránia svoje mladé.