Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislavské Nové Mesto opravuje teplovody

Ilustračné foto Foto: TASR

Rekonštrukciu na viacerých miestach sprevádzajú výkopové práce, teda dotýkajú sa aj samotnej zelene.

Bratislava 3. júna (TASR) – V bratislavskom Novom Meste sa v súčasnosti rekonštruujú teplovody, teda rozvody tepla a teplej vody, z ktorých mnohé majú 40 až 50 rokov. Rekonštrukciu na viacerých miestach sprevádzajú výkopové práce, teda dotýkajú sa aj samotnej zelene. Mestská časť ubezpečuje, že ochrana stromov je pre ňu prioritou. Informuje o tom na svojej webovej stránke i sociálnej sieti.

Samospráva podotýka, že každý jeden strom, ktorého výrub povolil okresný úrad životného prostredia, posudzuje individuálne a citlivo a hľadá riešenia ich záchrany. Zdôrazňuje, že samotný výrub je poslednou možnosťou. „Aj preto sa nám podarilo v prvej fáze minimalizovať ich počet na päť. Ďalšie tri stromy bude možné presadiť na iné miesto,“ približuje samospráva s tým, že rovnako bude postupovať aj pri ďalších.

Mestská časť zároveň sleduje, aby pri výkopoch nebolo stromom a ich koreňom ublížené. Žiada preto, aby každý strom, ktorý je ohrozený, mal tzv. debnenie a v prípade, že dochádza k poškodeniu kmeňu či koreňov, aby boli okamžite odborne ošetrené. Samospráva okrem toho hľadá miesta, kde by sa mohli vysadiť nové za tie, ktoré je potrebné vyrúbať. Obyvatelia môžu svoje návrhy posielať elektronicky prostredníctvom e-mailovej adresy patricia.tureckova@banm.sk, prípadne na telefónnom čísle 02/49 253 372.