Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

V NÚDCH sfinalizovali obnovu kliniky detskej hematológie a onkológie

Na snímke sprava riaditeľa n.o. Deťom s rakovinou Katarína Bagľašová, prednostka KDHaO LF UK a NÚDCH Alexandra Kolenová, dekan LF UK Juraj Payer, prezidentka SR Zuzana Čaputová, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Štofko a riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň počas otvorenia zmodernizovaného oddelenia Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) UK a Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave 15. februára 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Súčasťou prestavby boli dispozičné zmeny priestorov, inštalácia novej modernej vzduchotechniky a zdravotechniky. Oddelenie má po novom desať izieb s 15 lôžkami.

Bratislava 15. februára (TASR) - Prestavbu Kliniky detskej hematológie a onkológie v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) sa podarilo kompletne sfinalizovať. Po rekonštrukcii oddelenia pre mladších pacientov vo štvrtok otvorili aj zrekonštruované oddelenie pre staršie deti. Na otvorení sa okrem iných zúčastnila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Pri dlhodobej liečbe detských pacientov na onkológii sa lekári stretávajú aj s nežiaducimi účinkami chemoterapie, najmä so zníženou imunitou a s ňou súvisiacimi rizikami. Preto je veľmi dôležité, aby sme našich pacientov liečili v moderných priestoroch s vysokým hygienickým štandardom. Rovnako dôležitý je aj komfort pre deti a ich rodičov, ktorí sú počas liečby súčasťou tímu a nemocničná izba sa pre nich nadlho stáva ich druhým domovom," priblížil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.



Súčasťou prestavby boli dispozičné zmeny priestorov, inštalácia novej modernej vzduchotechniky a zdravotechniky. Oddelenie má po novom desať izieb s 15 lôžkami. Tie dostali novú fasádu, okná či podlahy. Každá izba má bezbariérovú kúpeľňu, nové dvere a nábytok. Na pracovisku je centrálny monitoring, ošetrovňa, miestnosť pre psychológov či priestory pre sestry a lekárov.

Riaditeľ NÚDCH sa spoločne s prednostkou kliniky Alexandrou Kolenovou poďakovali za financovanie prestavby neziskovej organizácii Deťom s rakovinou, rezortu zdravotníctva a všetkým ďalším darcom a sponzorom. "V nových priestoroch dokážeme ťažko choré deti omnoho lepšie ochrániť pred vplyvmi, ktoré môžu vážne skomplikovať náročnú onkologickú liečbu, a navyše, vieme im v psychicky vypätom období poskytnúť komfort a väčšie súkromie," uzavrela Kolenová.

Na snímke ošetrovňa počas otvorenia zmodernizovaného oddelenia Kliniky detskej hematológie a onkológie LF UK a NÚDCH v Bratislave 15. februára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Novootvorené pracovisko vyzdvihla aj prezidentka, štátny tajomník rezortu zdravotníctva Michal Štofko a dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Payer. "Dnešné otvorenie oddelenia pre väčších detských pacientov robí toto zdravotnícke zariadenie ešte modernejším. Spĺňa najprísnejšie kritériá a zodpovedá medzinárodným štandardom," uzavrela hlava štátu.