Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

V Petržalke sa volí aj 40 minút, ľudia chodia nepripravení

Ilustračné foto Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Viacerí voliči vidia mená kandidátov vo volebnej miestnosti prvýkrát, hovorí predsedníčka jednej z okrskových komisií.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Väčšine voličov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke trvá 15 až 20 minút, kým sa za plentou rozhodnú, ktorému z kandidátov dajú svoj hlas. Do volebných miestností totiž chodia podľa slov predsedníčky jednej z okrskových komisií nepripravení a často mená kandidátov vidia vo volebnej miestnosti prvýkrát. "Jeden z voličov tu bol dokonca 40 minút," povedala pre TASR Alena Hrabovská.

Tvorili sa rady

Predpoludním sa na základnej škole tvorili dokonca rady a ľudia museli asi štvrť hodinu stáť aj mimo miestností. Aj tesne po obede sa vo dverách školy striedali a volebné miestnosti tak nezívali prázdnotou. Jeden až dvaja zväčša čakali na to, aby mohli odvoliť. "Gro voličov zoznam kandidátov videlo možno po prvýkrát tu a ešte nad tým preto rozmýšľali. Neprišli s konkrétnymi číslami, že zakrúžkujem a idem, boli dosť nepripravení," vraví Hrabovská. Nepripravení chodia podľa nej mladí i starší.

Zoznamy v schránkach sa viacerým nepáčia

Niekedy voliči dostávali zoznam všetkých kandidátov do svojich schránok, sťažovali si niektorí. "Nenapadlo ma jednoducho pozrieť si kandidátov na internete. Keď som to kedysi dostal do schránky, vždy sa mi zoznam nejako pred mojim volebným aktom dostal do ruky. Chýba to," povedal 36-ročný Petržalčan Milan.

Chodí dosť ľudí

Hrabovská tvrdí, že hoci v Petržalke nedosahujú v komunálnych voľbách vysoké čísla volebnej účasti, dnes prichádza dosť ľudí. "Dokonca prišli aj niektorí, ktorí predtým na voľby nechodili," podotkla. Voličov podľa jej slov vždy usmernia, ak tápajú a často odpovedajú na otázku o počte poslancov, ktorých treba zakrúžkovať. Petržalčania môžu krúžkovať maximálne sedem poslancov do miestneho zastupiteľstva a najviac 11 do mestského. "Niektorí sa opýtali, či musia jedenásť, tak sme im odpovedali, že aspoň jedného," dodala predsedníčka.

Chýba zeleň, bibbordy sa nepáčia

Čistota, odpadkové koše, zlikvidovať bilbordy – vymenúva 62-ročná Petržalčanka Janka veci, ktoré by mal riešiť nový primátor a starosta. "Zahusťovanie, výstavba, parkovanie, zeleň," dopĺňa ju 31-ročná kamarátka, ktorá s ňou prišla vhodiť do urny svoj hlas. Tvrdia, že prišli voliť, lebo im to nie je jedno. Rozhodovali sa podľa toho, čomu sa kandidáti venujú, koho zastupujú i na základe rôznych informácií, ktoré o kandidátoch majú - aj z médií, aj zo súkromných zdrojov.

"Ja som sa doma pripravila," odpovedá Janka na to, či sa medzi poslancami rozhodovala až dnes. Zoznamy si vraj pozrela na internete. "Ale ak by sme ich dostali do schránky, možno aj s fotkami, bolo by to lepšie. Lebo niektorí kandidáti možno aj bývajú v našom okolí, ale podľa mena ich nepoznáme," dodala.

Petržalčanky sa zhodujú, že ideálny primátor by mal byť taký, ktorý vypočuje hlas ľudu a bude podľa toho aj konať. "A nebude počúvať oligarchov a developérov," dodávajú.