Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V podchode Trnavského mýta pribudol život zachraňujúci AED prístroj

Na archívnej snímke podchod na Trnavskom mýte. Foto: TASR Dano Veselský

Na život zachraňujúci prístroj prispeli operátori vo všetkých ôsmich krajských operačných strediskách.

Bratislava 15. júna (TASR) - V Bratislave v podchode na Trnavskom mýte v utorok nainštalovali automatický externý defibrilátor (AED). Mestu Bratislava ho venovali operátori tiesňovej linky 155. Informuje o tom Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR na sociálnej sieti.

Na život zachraňujúci prístroj prispeli operátori vo všetkých ôsmich krajských operačných strediskách. "Ak sa v prípade zastavenia krvného obehu použije AED do troch až piatich minút, šanca na prežitie sa zvyšuje až na 70 percent. Každou minútou nepodania pomoci však nádej na prežitie klesá," pripomenulo Operačné stredisko ZZS.

To zároveň zdôrazňuje, že prístroj AED je navrhnutý tak, aby ho dokázal použiť každý, netreba naň medicínske vzdelanie. "Ak sa pri vás nachádza AED, operátor tiesňovej linky vás vyzve, aby ste ho použili. Nalepíte defibrilačné elektródy na odhalenú hruď pacienta a prístroj zdiagnostikuje srdce. Ak zistí, že nebije vôbec, vyzve záchrancu, aby začal kardiopulmonálnu resuscitáciu, mechanické stláčanie hrudníka. Ak srdce fibriluje, teda nepracuje správne, AED vyšle výboj, aby začalo správne pracovať. Nemôže sa preto stať, aby záchranca ublížil zachraňovanému. Prístroj vie, čo má urobiť," vysvetlilo Operačné stredisko ZZS.

Prístroje dokážu záchrancu navigovať, hlasové povely vydávajú v slovenčine alebo češtine.