Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

V pondelok budú v Bratislave 2 koncerty Veľkého zboru donských kozákov

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Uskutočnia sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave, a to o 17.00 h prvý koncert a o 20.00 h druhý koncert.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Dva koncerty Veľkého zboru donských kozákov pre Nadáciu Výskum rakoviny (NVR) budú v pondelok 19. decembra na netradičnom mieste aj s netradičným programom. Uskutočnia sa vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave, a to o 17.00 h prvý koncert a o 20.00 h druhý koncert.

Súčasťou koncertov bude zbierka na zakúpenie materiálu na arteterapiu malých pacientov v Klinike detskej hematológie a onkológie na bratislavských Kramároch. Benefičné koncerty donských kozákov s názvom Vianočný spev pre život majú v Bratislave už svoje deviate pokračovanie. V predchádzajúcich rokoch účinkovali vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave, ako aj na iných miestach.

Svetoznámy spevácky zbor s dirigentom Ivanom Šallijevom vystúpi v najsilnejšom zložení, so všetkými elitnými sólistami a uvedie pravoslávne duchovné skladby, ruské, ukrajinské aj slovenské ľudové piesne. Na záver navodí predsviatočnú atmosféru blokom vianočných piesní.

"Pri ľudových piesňach budú spevákov sprevádzať vynikajúci hudobníci na tradičných ruských nástrojoch. Trio Slovanskí tenoristi (Konstantin Jankov, Grigorij Pališčuk, Ľubomír Ďjakovský) porovnávajú kritici s najväčšími svetovými tenoristami. Všetci sú sólistami zboru donských kozákov, ale koncerty v Bratislave obohatia aj samostatným vystúpením," povedal pre TASR manažér Nadácie Výskum rakoviny Ján Juráš s tým, že po dlhšom čase sa v Bratislave predstavia aj tanečníci v námorníckom, cigánskom aj ľudovom tanci v bohatých kostýmoch a s akrobatickými prvkami. Celý program bude sprevádzať multimediálna projekcia na plátne, ktorá umocní atmosféru koncertov.

Veľký zbor donských kozákov, ktorý založil ataman Peťa Chuďakov v roku 1981, je jeden z najúspešnejších speváckych zborov na svete a na Slovensku účinkuje pravidelne. Členovia zboru svojimi hlasmi už fascinovali tisícky divákov v mnohých štátoch Európy aj Ameriky, ale i vo viacerých mestách na Slovensku (Bratislava, Trenčín, Trnava, Nitra, Levice, Myjava, Košice, Prešov, Ružomberok, Žilina a ďalšie).

Zbor má v repertoári okrem pravoslávnych spevov aj operné zbory a, samozrejme, ruské, ukrajinské, ale už aj slovenské ľudové piesne so sprievodom ruských ľudových nástrojov (bajan, balalajka, gitara). Zbor má sídlo vo Viedni pod názvom Bolschoi Don Kosaken (www.bdk.at).

Hlavným cieľom Nadácie Výskum rakoviny je podporovať a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach - základný, translačný a klinický a umožniť využitie výsledkov výskumu v medicínskej praxi. Aktivity nadácie prispievajú k tomu, aby sa nádorové ochorenia stali opakovane liečiteľné a aby laická aj odborná verejnosť akceptovala onkologickú vedu a výskum ako neoddeliteľnú súčasť boja proti rakovine, pripomenul Juráš.