Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

V Starej tržnici otvorili výstavu 95 nápadov ako zlepšiť hlavné mesto

Priestor pred Starou tržnicou sa má viac zazelenať v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi Foto: TASR/Tomáš Halász

Osvetlenie na Moste SNP, ktoré ukazuje, aké bude v nasledujúci deň počasie, plávajúci bazén na Dunaji či vinice pod Bratislavským hradom.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Osvetlenie na Moste SNP, ktoré ukazuje, aké bude v nasledujúci deň počasie, plávajúci bazén na Dunaji či vinice pod Bratislavským hradom. Aj to môže oddnes do konca mája vidieť verejnosť na výstave 95 nápadov ako zlepšiť Bratislavu v priestoroch Starej tržnice.

Návrhy na zlepšenie života v meste ponúkli architekti, umelci, dizajnéri, študenti i zástupca vedúceho samoobsluhy. Priestor im poskytol projekt Mestské zásahy, ktorý chce motivovať k zmene a jeho autori veria že aktivita zarezonuje u kompetentných a časť návrhov uvedú do života. Jeden z iniciátorov projektu Matúš Vallo tvrdí, že v Bratislave je stále čo zlepšovať, pretože zaostáva vo viacerých smeroch za vyspelými mestami. "Nemá znalostnú ani finančnú kapacitu na to, aby držala krok s 21. storočím. Možno sa to niekomu nezdá, ale Bratislava sa začína vizuálne dostávať do obdobia začiatku 90. rokov," skonštatoval Vallo.

Projekt chcel preto využiť silu občianskeho aktivizmu a ponúknuť riešenia, ktoré by mestu pomohli. "Nejde len o nápady, ktoré niekto iba napísal, ide o konkrétne riešenia," podotkol. Úspechom podľa neho bude, ak sa niektoré z nich zrealizujú či už s pomocou samosprávy alebo firiem. Aktivisti preto vydali aj knižku, kde zverejnili všetkých 95 nápadov. Tú chcú dať všetkým, ktorí sa akýkoľvek spôsobom podieľajú na riadení Bratislavy. V hlavnom meste sa tak možno v budúcnosti premení Zámocká ulica na umeleckú uličku, na Židovskej ulici bude oddychové plató či web pre transparentné posudzovanie stavebných zámerov a mestskí policajti budú rozdávať zle parkujúcim autám dizajnovo vynovené papuče.

Na dnešné otvorenie výstavy sa prišli pozrieť viacerí bratislavskí mestskí poslanci i samotný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Ten túto myšlienku víta, pretože život v Bratislave podľa neho neurčujú len úradníci a magistrát, ale aj iniciatívni a tvoriví ľudia. Tvrdí, že niektoré z nápadov už samospráva realizuje, napríklad zlepšenie prípravy záväzných stanovísk k investičnej výstavbe. Aké nápady mesto podporí, zatiaľ povedať nevedel. "Toto je komunita s ktorou máme veľký záujem spolupracovať. Čo sa bude dať, podporíme," uviedol. Z návrhov ho osobne zaujalo osvetlenie na Moste SNP či vinice pod Bratislavským hradom.

Verejnosť si môže výstavu všetkých nápadov na zlepšenie Bratislavy pozrieť v Starej tržnici do 31. mája. Projekt Mestské zásahy vznikol v roku 2008 a rozšíril sa už do ďalších 13 miest, a to vrátane Českej republiky.