Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Starom Meste sa rozhodli pustiť do projektov, ktoré možno nestihnú

Radoslav Števčík Foto: FB Radoslav Števčík

Päť projektov, kde sa za približne 1,2 milióna eur má zrekonštruovať škola či obnoviť námestie v bratislavskom Starom Meste, sa nakoniec bude realizovať.

Bratislava 19. februára (TASR) – Päť projektov, kde sa za približne 1,2 milióna eur má zrekonštruovať škola či obnoviť námestie v bratislavskom Starom Meste, sa nakoniec bude realizovať. Odsúhlasili to dnes popoludní miestni staromestskí poslanci na mimoriadnom rokovaní. Samospráva sa totiž obáva, že projekty nestihnú dokončiť do termínu a celý ich balík, ktorý sa má spolufinancovať z Operačného programu Bratislavský kraj, by tak musela zaplatiť mestská časť.

Projekty by sa mali realizovať v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí (ISRMO). V balíku ich je šesť, päť má mestská časť, jeden Bratislavský samosprávny kraj. "Ak sa nám to nepodarí zrealizovať, časovo je to natesno, je možné, že našou vinou by padli všetky projekty, aj ten župný. A ten Čierny Peter bude v našich rukách, lebo sme sa pustili do niečoho, čo nevieme zvládnuť," upozorňoval poslancov starosta Radoslav Števčík (nezávislý).

Minulé vedenie Starého Mesta vysúťažilo dodávateľov prác i zmluvy s nimi a obstarávanie dosiaľ kontrolovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Stavebné práce v projektoch musia firmy dokončiť do konca leta, na podporné aktivity, teda administratívne dokončenie projektov, je potom čas ešte dva mesiace.

Mestskú časť pre nedostatok času najviac trápi rekonštrukcia Základnej školy na Vazovovej ulici. Bývalé vedenie samosprávy nového starostu upozornilo, že vysúťažená firma nemá dobré renomé a mohla by celý projekt ohroziť. "Ponúkla cenu za práce o 100.000 eur nižšiu ako ostatní a je tu vážna obava, či sa jej podarí za tie peniaze zrealizovať stavbu podľa projektu," uviedol starosta. Firma podľa neho samospráve sľúbila, že práce stihne, avšak nevedela garantovať, že cena prác sa nezvýši.

Problémom je aj premiestnenie žiakov na čas počas rekonštrukcie. Na dvoch stupňoch ich tam je asi 500. Mestská časť uvažovala napríklad aj o bývalej Základnej škole na Jesenského ulici. Aby sa tam učili žiaci prvého stupňa dva až tri mesiace, mestskú časť by to podľa starostu stálo asi 80.000 eur, čo je vysoká suma. Rodičia detí sú tiež proti. Ďalšia možnosť bola aj Petržalka.

V balíku je tiež projekt obnovy Kmeťovho námestia, kde má byť väčšina zelene nahradená mlátovým povrchom, pribudnúť majú lavičky a detské prvky. Obyvatelia z okolia aj pamiatkari sú proti, predložený a vysúťažený projekt sa však už meniť nedá. "Hneď ako nám zistia, že sme sa odklonili od projektu, môžu nám ho celý zastaviť a padne nám celé ISRMO. A keď budú podpísané zmluvy, musíme to zafinancovať my," vystríhala vicestarostka Jana Španková.

Modernizovať sa má aj malá materská škola na Beskydskej ulici. Starosta uvažuje, do akej miery je investícia pre škôlku potrebná. "Vedľa sa pripravuje výstavba sporného mrakodrapu. Otázne je, či nebudeme nútení po dostavbe škôlku presťahovať, keďže tam bude veľký nápor dopravy a či bude vhodná aj v budúcnosti," podotkol.

V balíku projektov je tiež modernizácia denného stacionára na Záhrebskej ulici, ktorá podľa starostu nie je potrebná, a aj Materskej školy na Vazovovej ulici. "Tam sa nám teraz ponúka možnosť odkúpiť priľahlý dvojizbový byt, kde by sme vedeli vytvoriť ďalšie dve triedy škôlky. Ak pôjdeme do projektu ISRMO, zakonzervuje sa to na päť rokov a nevieme s tým nič počas tohto času robiť," dodal Števčík.

Projekty ISRMO sú financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Mestská časť ich spolufinancuje piatimi percentami, štát desiatimi. V Starom Meste sa projekty priebežne pripravovali už od roku 2011.