Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislava

V základných školách sa začínajú zápisy budúcich prvákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rozhodnutie o prijatí dieťaťa vydáva riaditeľ do 15. júna a do 30. júna zasiela obci zoznam prijatých detí, ktoré majú v obci trvalý pobyt.

Bratislava 4. apríla (TASR) - V základných školách prebiehajú od 1. do 30. apríla zápisy prvákov. Ministerstvo školstva očakáva, že na zápis príde tento rok približne 64.000 detí. Bližšie informácie o termínoch zápisu získajú rodičia na internetovej stránke školy alebo priamo u riaditeľa školy.

"Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu do prvého ročníka dovŕši šesť rokov a dosiahne školskú spôsobilosť. Ak nie je telesne alebo duševne primerane vyspelé, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo o zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová.

Podmienkou zápisu dieťaťa do základnej školy je jeho osobná účasť na zápise, kde pedagógovia formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa. Rodičia by na zápis nemali zabudnúť priniesť svoj občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

"Budúci prvák by sa mal napríklad vedieť samostatne obliecť a obuť, správne vyslovovať všetky hlásky, vysloviť krátke slovo samostatne po hláskach, spočítať predmety do 'päť', interpretovať obsah krátkej rozprávky, poznať naspamäť detskú pesničku alebo básničku," priblížila Skokanová. Dieťa taktiež musí vedieť rozoznať farby, geometrické tvary, orientovať sa v priestore, nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi či vystrihnúť jednoduchý tvar podľa predkreslenej čiary.

Rodič môže pre svoje dieťa vybrať ktorúkoľvek, ale len jednu základnú školu. Žiak by mal podľa zákona navštevovať základnú školu v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (tzv. spádová škola). "Ak sa rodič rozhodne pre inú základnú školu, jej riaditeľ oznámi túto skutočnosť riaditeľovi spádovej školy," dodala hovorkyňa rezortu školstva.

Rozhodnutie o prijatí dieťaťa vydáva riaditeľ do 15. júna a do 30. júna zasiela obci zoznam prijatých detí, ktoré majú v obci trvalý pobyt. Rovnako posiela obci zoznam detí, ktorým bol navrhnutý odklad.

Do základnej školy v Rusovciach môžu prijať len 46 prvákov

Do Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v Rusovciach môže v septembri nastúpiť maximálne 46 detí do dvoch prvých tried. Záujem je veľký, potvrdili ho nielen obyvatelia Rusoviec, ale aj rodičia z Rajky a ďalších neďalekých prihraničných obcí. Pre TASR to dnes povedal riaditeľ ZŠ s MŠ v Rusovciach Rastislav Kunst.

„V novom školskom roku 2017/18 môžeme otvoriť z kapacitných dôvodov len dve triedy. Podľa zákona to znamená, že môžeme prijať maximálne 46 detí, aj keď záujem je veľký. Uvidíme, koľko ich príde na zápis," uviedol Kunst. Prednosť však v každom prípade dostanú deti s trvalým pobytom v Mestskej časti Bratislava Rusovce.

Z dôvodu nepostačujúcej kapacity Rusovce na jeseň minulého roka vypovedali Čunovu dlhoročný spoločný školský obvod. Rodičia týchto detí sa však predsa len nechcú dať odradiť. „Záujem je aj z iných mestských častí, či už z Rajky a okolia, ale aj z Čunova sa tu boli rodičia pýtať, samozrejme, najprv musíme uspokojiť potreby rusoveckých detí a potom budeme dopĺňať tie, ktoré nie sú z našej mestskej časti,“ doplnil Kunst.

V Rusovciach rozmýšľajú o rozšírení kapacity základnej školy. Problémy sú však dva, nevysporiadané pozemky pod školou a nedostatok finančných prostriedkov. "Je to problém, ale už to so zriaďovateľom riešime, uvidíme, kedy sa nám podarí získať finančné zdroje,“ uzavrel riaditeľ ZŠ v Rusovciach.

Zápis prvákov v Rusovciach je už tento týždeň 7. a 8. apríla.

ZŠ bratislavských mestských častí sa pripravujú na zápis prvákov

Základné školy (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavských mestských častí sa pripravujú na zápis prvákov. V troch najväčších mestských častiach - Petržalke, Ružinove a Novom Meste sa zápis pre školský rok 2017/2018 uskutoční v piatok 7. apríla a v sobotu 8. apríla. Výnimkou je Staré Mesto, kde zápis prváčikov uskutoční v piatok 21. apríla a v sobotu 22. apríla.

Niektoré školy pritom ešte v marci zorganizovali pre rodičov alebo zákonných zástupcov budúcich prváčikov dni otvorených dverí, aby sa o jednotlivých školách, výchovno-vzdelávacej činnosti či aktivitách školských klubov dozvedeli čo najviac. "Dni otvorených dverí organizujú priamo základné školy, ktoré poskytujú aj informácie o termíne a čase spravidla na svojich webových sídlach alebo iných verejnosti dostupných priestoroch," uviedla pre TASR Nora Remiárová zo staromestského miestneho úradu.

Podľa petržalskej samosprávy je to zároveň priestor na stretnutia s pedagógmi, ktorí poinformujú napr. o zameraní školy, školskom vzdelávacom programe, vyučovaní cudzích jazykov, športovej a záujmovej činnosti, rôznych školských projektoch či dosiahnutých úspechoch školy. "Počas návštevných dní sa môžu zúčastniť na vyučovacích hodinách, navštíviť školské kluby detí, záujmové krúžky alebo využiť konzultácie so školskými psychológmi a špeciálnymi pedagógmi," uvádza mestská časť na svojej webovej stránke.

Niektoré samosprávy zároveň vyzdvihujú opravy a rekonštrukcie svojich školských zariadení, ktorými zlepšujú vyučovacie možnosti a kvalitu daných škôl. Napríklad Ružinov v tejto súvislosti zdôrazňuje kompletné rekonštrukcie toaliet a spŕch všetkých základných škôl, zrekonštruované športové areály či vymenený povrch v telocvičniach. "Dve naše základné školy máme kompletne zateplené a dve práve zatepľujeme, na pláne sú postupne aj tie zvyšné. Snažíme sa neustále posúvať naše školy dopredu a zveľaďovať ich priestory," konštatuje ružinovský starosta Dušan Pekár s tým, že mestská časť dáva po podaní žiadosti aj príspevok 35 eur na školské pomôcky pre prvákov.

Mestská časť Petržalka je zriaďovateľom 11 základných škôl, v ktorých sa zápis uskutoční v piatok 7. apríla od 15.00 do 18.00 h a v sobotu 8. apríla od 8.00 do 12.00 h. Podobne je to aj v prípade Nového Mesta s ôsmimi základnými školami, avšak s tým, že zápis sa v piatok začína už o hodinu skôr, teda o 14.00 h. Čas začiatku piatkového zápisu sa líši aj v prípade Ružinova, ktorý má deväť základných škôl vo svojej pôsobnosti a kde sa zápis v prvý deň začína o 14.30 h. Zápis prvákov v Starom Meste so siedmimi základnými školami bude v piatok 21. apríla od 14.00 do 18.00 h a v sobotu 22. apríla do 8.00 do 12.00 h. Bližšie informácie o zápisoch a podmienkach uvádzajú mestské časti na svojich webových stránkach.