Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Valné zhromaždenie definitívne odsúhlasilo kúpu podielu Infra Services

Na snímke budova Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na Bojnickej ulici v Bratislave 20. marca 2019, archívne foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Matúš Vallo vyhlásil, že ide o historický míľnik, ktorým mesto opäť získa kontrolu nad vodou a kanalizáciou.

Bratislava 29. júna (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) kúpi 49 percent akcií Infra Services a stane sa jediným akcionárom v tejto spoločnosti. V pondelok o tom na mimoriadnom valnom zhromaždení veľkou väčšinou 94,5 percenta hlasov rozhodli akcionári BVS. TASR o tom informovalo vedenie spoločnosti.

Pondelkové rozhodnutie akcionárov nadviazalo na súhlas, ktorý s transakciou vyjadrilo mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy a 8. júna aj Dozorná rada BVS. Posledné a právne záväzné však bolo rozhodnutie Valného zhromaždenia BVS.

"Akcionári definitívne rozhodli o tom, že peniaze, ktoré ľudia zaplatia za vodné a stočné, ostanú v tomto regióne a budú investované do vodárenskej infraštruktúry. Máme pripravené projekty na modernizáciu vodovodov a kanalizácií, ktoré chceme rozbehnúť už počas tohto leta,“ povedal v súvislosti s rozhodnutím valného zhromaždenia generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

BVS zaplatí za 49 percent akcií Infra Services súkromnej spoločnosti Grafobal Group development (GGD), za ktorou stojí podnikateľ Ivan Kmotrík, 6 miliónov eur za akcie. Súčasťou transakcie je aj rozdelenie zostatku na účtoch spoločnosti podľa pomeru akcií, čo pre súkromníka aj BVS bude znamenať približne dva milióny eur. Predávajúci zároveň získa pozemok na Hraničnej ulici v Ružinove, ktorého hodnota je podľa znaleckých posudkov približne 2,5 milióna eur. "Všetky náklady, ktoré BVS takto vzniknú, sa nám vrátia v nasledujúcich 2,5 roku," upozornil Olajoš.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom mája po súhlase bratislavských mestských poslancov so zámerom vyhlásil, že ide o historický míľnik, ktorým mesto opäť získa kontrolu nad vodou a kanalizáciou.