Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Na petíciu proti hazardu upozorňujú mestské časti v Bratislave na webe

Foto: screenshot ruzinov.sk

Na možnosť pripojiť sa k petícii za zákaz hazardu upozorňuje na svojom webe Ružinov, Dúbravka, Karlova Ves, Staré Mesto, Petržalka, Nové Mesto, Rača, ale aj Vrakuňa a Vajnory.

Bratislava 5. júna (TASR) – Oznam o súčasnej petícii proti hazardu na území hlavného mesta SR Bratislavy možno nájsť na úvodnej stránke webov deviatich zo 17 mestských častí. Informáciu o petícii uvádzajú najmä väčšie mestské časti.

Na možnosť pripojiť sa k petícii za zákaz hazardu upozorňuje na svojom webe Ružinov, Dúbravka, Karlova Ves, Staré Mesto, Petržalka, Nové Mesto, Rača, ale aj Vrakuňa a Vajnory. Odkaz na petíciu má aj stránka hlavného mesta.

Naopak, na stránke Záhorskej Bystrice, Lamača, Devína, Podunajských Biskupíc, Devínskej Novej Vsi, Jaroviec, Rusoviec i Čunova sa informácia o petícii na úvodnej stránke, ani v sekcii novinky, nenachádza.

Na to, aby Bratislava mohla prijať VZN o zákaze hazardných hier na svojom území, potrebuje vyzbierať aspoň 120.000 podpisov dospelých Bratislavčanov. Bratislavský primátor a starostovia, ktorí tvoria petičný výbor, dúfajú, že sa im to do konca roka podarí. Petíciu chcú dávať obyvateľom podpisovať na rôznych kultúrnych či športových podujatiach mestských častí.

Petíciu proti hazardu v hlavnom meste spustili primátor Bratislavy a starostovia mestských častí 28. mája. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Poukázali pritom na sociálne problémy i rozvrat rodín, ktoré prináša patologičské hráčstvo. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pripomenul postoj Brna a Viedne, ktoré hazard zakázali, i to, že podobný krok sa chystá urobiť Praha.

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier však tvrdia, že iniciátori petície sledujú skôr politické ciele ako záujmy občanov mesta. Riešením by podľa nich bolo skôr to, ak by sa mesto či mestské časti obrátili na asociácie s konkrétnymi problémami, týkajúcimi sa jednotlivých prevádzok. Asociácie upozornili aj na to, že plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava stratila tiež príjem z odvodov a správnych poplatkov vo výške viac ako 4,5 milióna eur ročne, a to len z hracích automatov a herní.