Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Vianočný stromček na Hlavnom námestí už svieti, začali sa trhy

Otvorenie Vianočných trhov v Bratislave na Hlavnom námestí a rozsvietenia vianočného stromčeka v piatok 21. novembra 2014 Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pozrite si, ako zachytil atmosféru trhov náš fotograf. Padol aj nový rekord, keď sa podarilo naraz zapáliť 2222 prskaviek.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Vyše 13-metrový vianočný stromček na bratislavskom Hlavnom námestí už svieti. Odpočítavaním ho dnes rozžiarili malí chlapci a dievčatá a oficiálne tak odštartovali aj vianočné trhy. Spolu 69 stánkov ponúkne návštevníkom lokše, klobásky, medovinu, ale aj výrobky z keramiky či skla. Vianočné trhy potrvajú v centre Bratislavy do 23. decembra. 



"Možno sa nám ani nezdalo, ako rýchlo sa ten rok minul a priznajme si aj my dospelí, že sa už tešíme na Vianoce. Celý ten čas odteraz až po Štedrý deň by mal byť naplnený tým, že myslíme na ľudí, ktorých máme radi," prihovoril sa poslednýkrát Bratislavčanom na Hlavnom námestí ešte úradujúci primátor Milan Ftáčnik.

V 19 stánkoch si tak od dnešného dňa návštevníci môžu pochutiť na cigánskej, zemiakových plackách, klobásach, chleboch s masťou a cibuľou, sladkých či slaných lokšiach, ale aj na mede, medovine, varenom vínku či vianočnom punči. V stánkoch nájdu aj rôzne cukrovinky a pekárenské výrobky. Už dnes popoludní, v prvý deň trhov, boli stánky plné ľudí.

Vo zvyšných 50 stánkoch trhovníci ponúkajú adventné darčeky a darčekové predmety, napríklad ľudovo-umelecké výrobky, sviečky, mydlá, aromaterapiu, výrobky z kovov, textilu, z keramiky i skla. Rovnako ako po minulé roky sa na trhoch predstavujú aj charitatívne a neziskové organizácie.

V centre mesta bude počas vianočných trhov zároveň prebiehať aj kultúrny program. Na návštevníkov čakajú do 23. decembra vystúpenia 50 súborov a 1400 účinkujúcich.

Vianočné trhy dnes otvorili aj na Hviezdoslavovom námestí. Tam ich o 18.00 h odštartovali návštevníci prskavkami. Prekonali aj minuloročný rekord, keď v centre mesta zapálili naraz 2000 prskaviek.
Naraz sa ich podarilo zapáliť až 2222.

Na Hviezdoslavovom námestí je pripravené klzisko, 14 stánkov s občerstvením a 30 stánkov ponúka vianočné suveníry a darčeky. Atrakciou bude ukážka tradičného slovenského gazdovstva a rodiny v čase Vianoc, chýbať nebudú ani živé zvieratká.