Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

VIDEO: Bratislavské PKO začínajú búrať

Začiatok búracích prác na budove Parku kultúry a oddychu (PKO) na Dvořákovom nábreží v Bratislave v stredu 30. decembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Búracie práce na bratislavskom PKO pokračujú.

Bratislava 30. decembra (TASR/Teraz.sk) - Búracie práce na bratislavskom PKO pokračujú.

Hlavné mesto Bratislava predalo budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro. Predaju nehnuteľností má dôjsť v súvislosti s uzatvorením dohody o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok hlavného mesta a investora. Takéto urovnanie odsúhlasilo po zhruba osemhodinovej diskusii mestské zastupiteľstvo. Z prítomných poslancov 28 poslancov hlasovalo za, 13 poslancov hlasovalo proti, traja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Investor kúpil od hlavného mesta dve stavby PKO za jedno euro, každú za 50 centov. Plánuje ich zbúrať s tým, že na mieste vytvorí modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku.



Mesto bude dohliadať na výstavbu verejných priestorov pri PKO

Po podpise uznesenia o mimosúdnej dohode medzi mestom a investorom zodpovedá za objekty bývalého PKO už sám investor ako majiteľ objektov a príslušné stavebné úrady. Hovorkyňa hlavného mesta SR Ivana Skokanová to TASR napísala v súvislosti s utorkovým (29.12.) začiatkom búracích prác bývalého PKO.

Skokanová potvrdila, že investor bratislavský magistrát o presnom termíne búracích prác neinformoval. "Mesto bude podľa dohody dohliadať na samotnú výstavbu verejných priestorov," uviedla hovorkyňa.

Pripomenula, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolal na január 2016 stretnutie so spoločnosťou Henbury Development za účelom čo najrýchlejšej výstavby novej Dunajskej promenády. Obnova v časti od River Park I po most Lafranconi je jednou z podmienok mimosúdnej dohody medzi mestom a investorom. "Primátor chce, aby sa práce na revitalizácii Dunajskej promenády začali čo najskôr, tak aby sa do tohto priestoru vrátil život," zdôraznila hovorkyňa.

Mesto uzavrelo s investorom mimosúdnu dohodu, ktorú 10. decembra 2015 odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo. Dohoda zaviazala investora k stiahnutiu všetkých žalôb voči mestu vo výške niekoľko desiatok miliónov eur a k vybudovaniu verejných priestorov a objektov. "Bratislavčania získajú do siedmich mesiacov kvalitné verejné priestory v podobe Dunajskej promenády po Most Lafranconi, do troch rokov centrálne námestie o rozlohe 2500 štvorcových metrov v prepojení s Dunajom a vybudovaným pobytovým a oddychovým pontónom v brehovej časti pod promenádou. Na podnet mesta investor vybuduje aj planetárium a mediatéku," skonštatovala Skokanová.



Súčasťou revitalizácie Dunajskej promenády má byť aj spevnenie asfaltových plôch a chodníkov, taktiež má byť nainštalované verejné osvetlenie, orezaná, ošetrená a upravená zeleň, umiestnený mobiliár – odpadkové koše, lavičky, stojany na bicykle, pitné fontány, zrevitalizovaný Matušíkov balustrádny múrik, ale aj vybudovaná cyklotrasa. V časti promenády pred centrálnym nábrežným námestím bude vybudovaná protipovodňová ochrana.

Mesto podľa slov hovorkyne dôsledne definovalo aj podobu budúcej investície pri výstavbe investičného zámeru v tomto území. "Obmedzenia sa týkajú výškovej, funkčnej regulácie a intenzity zástavby. Maximálna prípustná výška investičného projektu bude vo výške najnižšieho objektu River Park I a smerom k Výskumnému ústavu vodného hospodárstva budú mať objekty klesajúcu tendenciu," spresnila. "Ak investor poruší zmluvné podmienky a nesplní svoje záväzky, bude musieť platiť pokuty vo výške niekoľko miliónov eur," dodala.