Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

VIDEO: Onkologický ústav sv. Alžbety má nový robotický ultrazvuk

Na snímke prvý automatický ultrazvukový prístroj v SR, ktorý pomáha pri diagnostike a prevencii ochorenia prsníkov bez akéhokoľvek radiačného zaťaženia v Bratislave 7. novembra 2016. Ultrazvukový prístroj ACUSON S2000 s robotickým ramenom ABVS v hodnote 189 600 eur darovala Onkologickému ústavu sv. Alžbety spoločnosť Siemens a Nadácia Volkswagen Slovakia. Foto: TASR - Andrej Galica

Diagnostikuje najmä ochorenia prsníkov, a to bez radiačného zaťaženia. Na rozdiel od mamografu nevyžaruje žiadne röntgenové lúče.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Odborníci v Onkologickom ústave sv. Alžbety (OÚSA) v Bratislave môžu ako prví na Slovensku využívať ultrazvukový prístroj s robotickým ramenom, ktorý diagnostikuje najmä ochorenia prsníkov, a to bez radiačného zaťaženia. Na rozdiel od mamografu nevyžaruje žiadne röntgenové lúče.

Ide o automatizovaný skener prsníkov. Keďže ide o automatizovaný systém, dáta sú pri vyšetreniach vždy získavané rovnakým spôsobom, čo umožňuje ľahšie sledovať vývoj podozrivých lézií. Prístroj tiež umožňuje vytvárať trojrozmerné obrazy prsníkového tkaniva, čo spresňuje diagnostiku.



"Má osobitne veľký prínos pre diagnostiku prsníka u žien s vysokou denzitou prsnej žľazy, ktorá môže byť z hľadiska mamografie problematicky priehľadná. Aj z týchto dôvodov sme prístroj umiestnili v susedstve ďalšieho moderného zariadenia - plne digitálneho mamografu Hologic Diensions a vytvorili tak zároveň efektívne a veľmi funkčné mamodiagnostické pracovisko pre prevenciu a diagnostiku ochorení prsníka," zhrnula Viera Lehotská, prednostka II. Rádiologickej kliniky OÚSA a LFUK.



Prístroj v hodnote 189.600 eur darovali ústavu spoločnosti Siemens, Siemens Healthcare a Nadácia Volkswagen Slovakia.

TASR informácie poskytol hovorca ústavu Peter Kresánek.