Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Vo Vrakuni chcú sedieť vo volebnej miestnosti aj kandidáti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Jednotlivé okrskové komisie hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Vo volebných miestnostiach v bratislavskej Vrakuni chcú sedieť ako pozorovatelia aj niektorí kandidáti na poslancov a starostu. Jednotlivé okrskové komisie tak hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie. Predseda mestskej volebnej komisie Patrick Lutter vraví, že zákon to umožňuje, ak to okrsková komisia schváli.

"Zákon hovorí, že ak fyzická osoba požiada, že chce byť pozorovateľom a okrsková volebná komisia jej to umožní, tak sa pozorovateľom môže stať. Ale nie je povinnosťou komisie to umožniť každému človeku," povedal pre TASR Lutter. Vysvetľuje, že komisia sa môže rozhodnúť podľa toho, či má pre pozorovateľov kapacitné možnosti, a pozorovatelia tiež nesmú voličov rušiť. "Odporúčanie Ústrednej volebnej komisie je vpustiť všetkých záujemcov, potom by sa ale ľahko mohlo stať, že by tam sedelo viac pozorovateľov ako členov komisie," podotkol Lutter s tým, že počty musia byť vyvážené.

Na otázku, či by mohol kandidát voličov v miestnosti nejako ovplyvniť, sa Lutter odvoláva na povinnosti okrskovej komisie. "Jej úlohou je zabezpečiť, aby voliči neboli žiadnym spôsobom ovplyvňovaní," pripomína. Okrsková volebná komisia musí podľa jeho slov hlasovať o každom jednom občanovi, ktorý by chcel byť pozorovateľom, zvlášť. "Aj v bratislavskom Novom Meste sedela vo volebnej miestnosti na Teplickej ulici už ráno jedna kandidátka a pozorovala," dodal. Kandidáti chcú byť potom aj pri sčítavaní hlasov.