Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Vo Vrakuni otvorili charitný obchod, pomáhať bude rodinám v núdzi

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Tovar do predajne prinesú ľudia, ktorí ho už nepotrebujú. Tím charitného obchodu sa ho následne bude snažiť predať ďalej.

Bratislava 27. decembra (TASR) – V bratislavskej Vrakuni otvorili tento týždeň na Rajeckej ulici charitný obchod. Zákazníci si v ňom budú môcť kúpiť predovšetkým oblečenie, ktoré darujú firmy či ľudia zo svojich domácností. Získaný výťažok bude určený vrakunským rodinám v núdzi. "Finančný zisk bude charitný obchod prerozdeľovať v spolupráci s mestskou časťou," priblížil Marián Farkaš, výkonný riaditeľ celého projektu a občianskeho združenia Pro Charity.

Tovar do predajne prinesú ľudia, ktorí ho už nepotrebujú. Tím charitného obchodu sa ho následne bude snažiť predať ďalej. Momentálne tvorí takmer všetok predávaný tovar šatstvo. "Dostali sme ho ako pomoc z verejnej zbierky v Bristole v Anglicku. Je to približne tona šatstva. Sme veľmi prekvapení, pretože veľkú časť tvoria úplne nové veci," povedal Farkaš.

Jeho rodina sa vždy venovala pomoci slabším. Nápad zriadiť charitný obchod vo Vrakuni vznikol v Anglicku. "Kde naši známi prevádzkujú podobný charity shop, a kde je takáto tradícia rozšírená," vysvetlil Farkaš. Práve v Bristole sa zoznámili s kňazom, ktorý im ponúkol pomoc pri otvorení podobného obchodu aj na Slovensku.

Podľa Farkaša charitný obchod funguje na jednoduchom princípe. "Musí sa sám uživiť a zároveň produkovať zisk pre charitu," vysvetlil. Po odpočítaní nákladov spojených s prevádzkou, poputuje zvyšná časť peňazí na adresnú charitu pre sociálne slabšie rodiny alebo projekty ďalších miestnych združení. V zahraničí je podľa Farkaša tento typ charity bežný a takto spolupracujú občania i predstavitelia cirkvi a samosprávy. "Mojím snom je, aby sa takáto spolupráca zrodila aj tu," podotkol.

Cieľovou skupinou zákazníkov sú pre tento obchod predovšetkým obyvatelia Vrakune, ale napríklad aj rôzne občianske združenia. Výrazné prekážky pri rozbiehaní projektu zatiaľ realizátori projektu nepostrehli. Ako však tvrdia, slovenská legislatíva nie je na takýto typ činnosti úplne pripravená. "Skôr sme sa stretli s podozrením, či nejde o podvod, keďže na Slovensku je, žiaľ, väčšina charitatívnych projektov už takmer automaticky spájaná s podvodom," poznamenal Farkaš.