Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Kontrolóra v bratislavskom Novom Meste nezvolili, voľbu vyhlásia znova

Na archívnej snímke starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Bratislava 24. apríla (TASR) – Kontrolóra bratislavského Nového Mesta miestni poslanci dnes opäť nezvolili. Išlo pritom o presunutý termín voľby zo 14. apríla. Starosta mestskej časti Rudolf Kusý po kritike poslancov o možnej nezákonnosti voľby svoj návrh na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva stiahol. Miestny úrad tak vyhlási voľbu kontrolóra ešte raz.

Poslanci na rokovaní starostu i prednostu miestneho úradu Ľubomíra Baníka upozorňovali, že dnešná voľba kontrolóra môže byť v rozpore so zákonom. Prekážalo im totiž, že nebola vyhlásená minimálne 40 dní vopred, tak ako to určuje zákon o obecnom zriadení. Termín voľby kontrolóra sa presunul zo 14. apríla na dnešný deň, keďže poslanci vtedy voľbu spochybnili pre chýbajúce životopisy jednotlivých kandidátov či materiál s návrhom uznesenia a dôvodovou správou. "Nie som presvedčená o tom, že je dnes táto voľba zákonná. Chcem, aby sa vyhlásila bez spochybnenia jeho mandátu," uviedla poslankyňa Zuzana Rattajová. Súhlasil s ňou aj poslanec Tomáš Korček, ktorý považuje kontrolóra za vážnu funkciu. "Musíme preto k jeho zvoleniu pristupovať tak, aby sme nemali pochybnosti," vysvetlil.

Podľa prednostu Baníka by bola voľba kontrolóra v dnešnom termíne legitímna. "Nikde v zákone nie je uvedené, že sa nemôže posunúť voľba kontrolóra," argumentoval. Poslancom preto povedal, že si mýlia posunutú voľbu s novou. Na rokovaní poslancov vystúpil aj občiansky aktivista Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. Zastupiteľstvo upozornil, že ak dnes zvolia kontrolóra, je rozhodnutý obrátiť sa na prokuratúru.

Po niekoľkominútovej prestávke napokon starosta stiahol ním predložený návrh. Miestny úrad podľa jeho slov vyhlási voľbu kontrolóra ešte raz a zohľadní všetky pripomienky, aby v budúcnosti nenastali žiadne námietky. S dnešným spochybnením voľby zo strany poslancov sa nestotožňuje a pokladá to za pokračovanie predvolebnej kampane. "Časť poslancov nevie prehltnúť výsledok, a preto sa realizuje týmto spôsobom," dodal.