Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Slovenskí a ukrajinskí psychológovia si v NÚDCH vymieňajú skúsenosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Odborníci z Ukrajiny si pripravili napríklad prednášky o hudobnej terapii alebo úlohe hračiek v klinickej praxi.

Bratislava 19. januára (TASR) - Detskí psychológovia z Ukrajiny si počas dvojdňového workshopu v Bratislave vymieňajú informácie a skúsenosti so slovenskými odborníkmi z bratislavskej detskej onkológie. Hlavnou témou je trauma a post-trauma u detí s rakovinou. TASR o tom informovala Zuzana Fedorová z neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorá pomohla s organizáciou a financovaním workshopu.

"Slovensko-ukrajinská spolupráca vznikla na základe pomoci Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave detským onkologickým pacientom po vypuknutí vojny na Ukrajine," uviedla prednostka kliniky Alexandra Kolenová s tým, že bratislavská detská onkológia v spolupráci s Deťom s rakovinou boli medzi prvými, ktorí otvorili dvere týmto traumatizovaným detským pacientom.

Odborníci z Ukrajiny si pripravili napríklad prednášky o hudobnej terapii alebo úlohe hračiek v klinickej praxi. Slovenskí psychiatri sa venujú témam ako psychosociálne aspekty a následky transplantácie kostnej drene, ako správne komunikovať s pacientom a rodinou pri oznamovaní negatívnych správ, ale aj ako sa s psychicky náročnou prácou na detskej onkológii vyrovnáva zdravotnícky personál.

Výmenu skúseností je podľa psychológa z bratislavskej detskej onkológie Petra Krajmera veľmi cenná pre obe strany. "Stále sa na našej klinike liečia aj deti z Ukrajiny a je teda pre nás veľmi prínosné počuť, ako s nimi riešiť nielen ich aktuálnu situáciou s vážnym ochorením, ale aj prípadnú traumu z vojny," doplnil.