Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Z 10 studničiek v bratislavskom lesoparku je iba v šiestich pitná voda

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Sushanta Das

Vo vode sa kontrolovalo 24 parametrov, ako napríklad prítomnosť mikrobiologického znečistenia, dusičnanov, železa, mangánu a tvrdosť vody.

Bratislava 6. júna (TASR) - V bratislavskom lesoparku je z desiatich hodnotených studničiek len v šiestich pitná voda. Vyplýva to z analýzy vzoriek vody, ktorú zrealizovala v máji vo svojom laboratóriu Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave.

Vo vode sa kontrolovalo 24 parametrov, ako napríklad prítomnosť mikrobiologického znečistenia, dusičnanov, železa, mangánu a tvrdosť vody. "Voda zo studničiek nevhodná na pitie obsahovala malé množstvá baktérií. Napriek tomu by zistené znečistenie nemalo zdravému človeku, ktorý sa predsa len takejto vody napije, spôsobiť problémy," informuje BVS. Zároveň upozorňuje, že kvalita vody v lesných studničkách nie je pravidelne monitorovaná a ani upravovaná. Preto sa môže pod vplyvom rôznych faktorov meniť a zhodnotenie jej vlastností sa vzťahuje len k dátumu odberu vzoriek. Pitie takejto vody je z tohto dôvodu na vlastnú zodpovednosť. Všetky nedávno kontrolované studničky boli však označené vhodnosťou vody na konzumáciu, taktiež aj dátumom odberu vzoriek.

Mestské lesy v Bratislave majú možnosť na základe dlhodobej zmluvy o spolupráci požiadať BVS trikrát do roka o bezplatnú analýzu vody z 13 studničiek v lesoparku. Hodnota analýzy jednej vzorky vody je 150 eur.