Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Z bývalých CO krytov pod mestským divadlom spravia galériu

Na archívnej snímke pohľad na budovu divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave 30. marca 2007 Foto: TASR/Miroslav Košírer

Priestory bývalého krytu civilnej ochrany pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave sprístupnia verejnosti. V podzemí totiž otvárajú nový projekt s názvom Galéria pod divadlom.

Bratislava 21. mája (TASR) – Priestory bývalého krytu civilnej ochrany pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave sprístupnia verejnosti. V podzemí totiž otvárajú nový projekt s názvom Galéria pod divadlom. Už na jún sa tam chystá prvá výstava.

"V Bratislave je viac ako 8000 krytov, ktoré zatiaľ neboli použité na svoj pôvodný účel. Viaceré iniciatívy sa snažia podzemné priestory oživiť a dať im novú formu a koncept. Rovnaký zámer má aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS)," vysvetlila Vladimíra Gahérová z oddelenia marketingu a obchodu BKIS.

Možnosť prvýkrát nahliadnuť do podzemných priestorov divadla mala verejnosť už koncom apríla počas Dňa otvorených dverí v divadle a na jún tam už pripravujú prvú výstavu. BKIS však tvrdí, že priestor je multifunkčný, môže slúžiť aj na podujatia iného typu a stať sa plnohodnotnou umeleckou scénou.

Prvým projektom v podzemných priestoroch bude časť Urban Marketu, ktorý je vo svojej jarnej edícii súčasťou Dní architektúry a dizajnu. Výstava módy, dizajnu a kreatívnej tvorby nielen zo Slovenska bude opäť spojená so sprievodným programom. V dňoch 29. až 31. mája si podľa Gahérovej návštevníci budú môcť v rámci neho vychutnať skutočný underground.

Časť Urban Marketu, OPENDESIGNGALLERY, sa bude odohrávať práve v Galérii pod divadlom. "V bývalom kryte civilnej ochrany bude koncept podujatia viac galerijný a priblíži sa tak hlavnej myšlienke priestoru. Návštevníci však o kreatívnych vystavovateľov neprídu, pribudne dokonca sprievodný program v podobe dvoch výstav a workshopov," priblížila Gahérová.