Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Závory na hrádzi od Kalinkova po Šamorín pravidelne poškodzujú

Letecký pohľad na plavebné komory Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros Foto: TASR/Štefan Kačena

SVP realizoval v uplynulých rokoch na dunajských hrádzach viaceré opatrenia na zamedzenie nepovolenému pohybu áut.

Bratislava 22. júla (TASR) – Závory na ľavostrannej ochrannej hrádzi Vodného diela Gabčíkovo v úseku od obce Kalinkovo po mesto Šamorín, ktoré zamedzujú neoprávnený pohyb áut, sú permanentne úmyselne poškodzované. Upozornil na to Slovenský vodohospodársky podnik - Odštepný závod Bratislava na sociálnej sieti a tvrdí, že nie je v jeho finančných a personálnych kapacitách poškodené závory zakaždým opravovať. Verejnosť preto žiada, ak spozoruje ničenie týchto zariadení, aby to ohlásila polícii.

SVP realizoval v uplynulých rokoch na dunajských hrádzach viaceré opatrenia na zamedzenie nepovolenému pohybu áut. Napríklad betónovými zátarasami a sfunkčnením závory zamedzil autám prístup na hrádzu medzi Hamuliakovom a Bratislavou, zároveň sprísnil v spolupráci s políciou na hrádzach kontroly.

Vodohospodári tak reagovali na prípad, keď cyklistu na hrádzi medzi Bratislavou a Šamorínom obehol známy advokát na aute. Na otázku, či má na jazdu povolenie, cyklistovi vynadal. Na čoraz väčšie množstvo áut na dunajských hrádzach upozornili v roku 2017 otvoreným listom aj obyvatelia z Bratislavy, Hamuliakova, Kalinkova a Šamorína. V roku 2018 ohlásil SVP systémové opatrenia v boji proti nepovolenému pohybu áut na dunajských hrádzach. Zaradil tam kamerový systém, opravu a sfunkčnenie všetkých závor či osadenie pravidiel pohybu športovcov a motorových vozidiel.