Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislavská detská nemocnica skončila vlani v mínuse 5,3 milióna eur

Na snímke Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nemocnici, ktorá má len voči Sociálnej poisťovni dlh 15 miliónov eur, sa darí modernizovať aj svoje pracoviská, a to najmä vďaka sponzorom.

Bratislava 11. mája (TASR) - Bratislavská Detská fakultná nemocnica s poliklinikou skončila vlani v strate 5,3 milióna eur. Podľa ministerstva zdravotníctva je v hospodárení aj tak skokanom roka, keďže zlepšila hospodársky výsledok. Predvlani ukončila nemocnica rok v hlbšom mínuse, a to 8,4 milióna eur.

"DFNsP BA prijala celý rad racionalizačných opatrení, ktoré postupne vedú k znižovaniu dlhov... Rovnako v porovnaní s rokom 2013 sa nám v roku 2014 podarilo o 14 percent zvýšiť výnosy zo zdravotných poisťovní pri súčasnom zvýšení výkonov v oblasti zdravotnej starostlivosti. V minulom roku sa nám podarilo zastabilizovať výšku nákladov pri rastúcich výnosoch," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Nemocnica sa podľa je slov snaží hľadať ďalšie možnosti racionalizácie. Napríklad zvýšila využiteľnosti ambulancií predĺžením ordinačných hodín do 15.00 h a dlhšie. Optimalizáciou sa zase zväčšil priestor na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Napríklad počas vyšetrovania dieťaťa v ambulancii lekárom môže zdravotná sestra pripraviť na vyšetrenie v samostatnej miestnosti ďalšie dieťa," doplnila Kamenická.

Nemocnici, ktorá má len voči Sociálnej poisťovni dlh 15 miliónov eur, sa darí modernizovať aj svoje pracoviská, a to najmä vďaka sponzorom. V súčasnosti by nutne potrebovala peniaze na zmodernizovanie výťahov, výmenu okien a tiež zmodernizovať Oddelenie liečebnej výživy a stravovania.