Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Lôžka nemocníc Agel sú pre pacientov s COVID-19 obsadené na 82 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V nemocniciach zdravotníckej siete si 23 pacientov vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 11 je suspektných.

Bratislava 19. januára (TASR) – Zdravotnícka sieť nemocníc Agel vyčlenila celkovo takmer 450 lôžok pre pacientov s novým koronavírusom. Tie sú aktuálne vyťažené na 82 percent. TASR o tom informovala Martina Pavlíková, hovorkyňa skupiny Agel SK.

Nakazení pacienti ležia v dvanástich nemocniciach. „Vo väčšine nemocníc sme vyčlenili 30 percent kapacít pre pacientov s novým koronavírusom, v niektorých nemocniciach aj nad tento rámec, tri naše nemocnice sú prioritne určené iba pre takýchto pacientov," uviedol predseda predstavenstva Agel SK Michal Pišoja. Zdravotníci sa aktuálne starajú o 370 pacientov s novým koronavírusom.

V nemocniciach zdravotníckej siete si 23 pacientov vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 11 je suspektných. Nemocnice majú podľa Pavlíkovej vyčlenených spolu 403 lôžok a 42 ďalších s možnosťou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Zariadenia sú zároveň subjektmi hospodárskej mobilizácie, takže môžu poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť.

„Našim najväčším problémom je zabezpečiť dostatočný počet kvalifikovaných zdravotníkov, lekárov a sestier. V niektorých našich zariadeniach sa len vďaka operatívnym rozhodnutiam vedení nemocníc darí vyskladať služby zdravotníkov na oddeleniach s nakazenými pacientmi," dodal Pišoja.