Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nemocnica Bory spúšťa od júna gynekologicko-pôrodnícke oddelenie

Na snímke budova Nemocnice Bory počas tlačovej konferencie pri príležitosti prvého DOD a novinárskej prehliadky Nemocnice Bory v Bratislave 25. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti už poskytuje predpôrodnú prípravu matiek s plánovanými pôrodmi.

Bratislava 17. mája (TASR) - Nemocnica Bory od 1. júna postupne spustí gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické oddelenie. V súčasnosti už poskytuje predpôrodnú prípravu matiek s plánovanými pôrodmi. Tie, ktoré majú termín pôrodu v septembri a októbri, sa môžu registrovať od 15. júna. TASR o tom informovala Bianka Krejčíová, PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia.

Nemocnica očakáva 3500 pôrodov ročne. Rodičkám ponúka osem pôrodných izieb, vedenie pôrodu pôrodnou asistentkou, podporu vzájomného kontaktu matky a dieťatka od narodenia či intenzívnu neonatologickú starostlivosť s možnosťou prítomnosti mamičky v samostatnej rooming-in izbe. K dispozícii budú aj dve gynekologické operačné sály, dve sekčné operačné sály a jedna robotická operačná sála. Súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti bude aj jednodňová chirurgia.

Aktuálne má nemocnica zazmluvnený kompletný medicínsky program oddelení so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera i Union. "Poistenkyne štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) budú môcť využiť služby gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia iba v neodkladnom zdravotnom stave," dodala Krejčíová.

Rovnako štátna VšZP ešte nezazmluvnila operačné programy, ktoré nemocnica spustila v máji. "VšZP má aktuálne pre svojich poistencov v Nemocnici Bory zazmluvnených 33 ambulancií a je pripravená posúdiť ďalšie žiadosti hneď, keď ich poskytovateľ skompletizuje a odstráni nedostatky," uviedla poisťovňa s tým, že s nemocnicou aktívne komunikuje. Zároveň ubezpečila, že zdravotná starostlivosť v Bratislavskom kraji je pre jej poistencov zabezpečená bez ohľadu na uzavretie zmlúv s Nemocnicou Bory.

Podľa nemocnice požaduje VšZP neustále nové detailné náležitosti, ktoré idú nad rámec bežných požiadaviek a o ktoré súkromné poisťovne nežiadali. "Považujeme to za šikanózny prístup, ktorého obeťou sú dnes už stovky pacientov," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ľuboš Lopatka. Hovorca siete Tomáš Kráľ dodal, že nemocnica má momentálne 36 ambulancií v 30 odbornostiach, pričom VšZP zazmluvnila 30 ambulancií a diagnostických pracovísk v 23 odbornostiach.

Ďalšie časti nemocnice budú uvádzané do prevádzky postupne, v septembri plánuje spustiť urgentný príjem a pracovisko dialýzy.