Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Zmeny v zľavách MHD v Bratislave sú pre hendikepovaných neprijateľné

Autobus MHD Foto: Tomáš Gerši/TASR

Bratislavského primátora Iva Nesrovnala preto občianske združenie vyzýva, aby sa v plnej miere zasadili za zachovanie tarifných zliav pre zdravotne hendikepovaných, tak ako tomu bolo doteraz.

Bratislava 21. júla (TASR) – Pre zdravotne hendikepovaných sú zmeny v zľavách bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktoré mestskí i krajskí poslanci schválili v júni so spustením III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), neprijateľné. Zdravotne ťažko postihnutí by totiž pre ne už nemali cestovať verejnou dopravou v Bratislave zadarmo, ale zaplatiť si polovicu z ceny cestovného lístka. Zľavy sa majú zrušiť aj pre darcov krvi či účastníkov protifašistického odboja.

Úprava zliav v bratislavskej MHD, ktorá by mala platiť najneskôr od 1. novembra tohto roka, je podľa občianskeho združenia Amazonky, ktoré pomáha pacientkam s ochorením karcinómu prsníka, bezprecedentným krokom. "Ten ešte vo väčšej miere zhorší sociálnu situáciu týchto znevýhodnených skupín občanov," podotkla predsedníčka občianskeho združenia Mirina Hochelová. Podľa jej slov je to jedna z mála zliav, ktoré využívajú zdravotne hendikepovaní z Bratislavy, ale aj tí, ktorí do hlavného mesta cestujú za svojím lekárom z celého Slovenska.

Bratislavského primátora Iva Nesrovnala preto občianske združenie vyzýva, aby sa v plnej miere zasadili za zachovanie tarifných zliav pre zdravotne hendikepovaných, tak ako tomu bolo doteraz. "Uľahčíte tak bežný život ľuďom, s ktorými sa síce osud nemaznal, ale ktorí sa nevzdávajú," uvádzajú v otvorenom liste primátorovi.

Mária Orgonášová z Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR vníma zrušenie či zníženie zliav za veľmi prekvapujúce. Podľa nej by sa nemal zhoršovať sociálny benefit zdravotne ťažko postihnutých. "Malo by sa ísť v tomto smere skôr dopredu ako dozadu. Zmena okolo prepravy zdravotne ťažko postihnutých ľudí v Bratislave bude pre nich znamenať väčšiu finančnú záťaž. Pritom títo ľudia využívajú MHD mnohokrát na krátke vzdialenosti," povedala pre TASR.

Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (OblV SZPB) v Bratislave vníma rozhodnutie mestského zastupiteľstva zrušiť bezplatnú MHD pre hendikepovaných, darcov krvi či pre účastníkov protifašistického hnutia a ich najbližších príbuzných za flagrantné, neakceptovateľné a antihumánne. "Vyjadrujeme rozhorčenie nad tým, že sa tak urobilo pod rúškom schvaľovania technických otázok zavedenia tretej etapy Bratislavskej integrovanej dopravy bez toho, že by boli na to poslanci novým primátorom upozornení, a bez toho, aby o tom prebehla rozprava," tvrdí predseda OblV SZPB v Bratislave Martin Krno. Zároveň oblastný výbor žiada, aby mestskí poslanci celú záležitosť čím skôr prerokovali. Zároveň chcú, aby zostali súčasné zľavy v MHD pre dotknutú skupinu cestujúcich aj naďalej.

Primátor hlavného mesta pred niekoľkými dňami už avizoval, že na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predloží riešenie cestovania zdravotne ťažko postihnutých občanov v bratislavskej MHD tak, aby eliminoval dosah zavedenia III. etapy IDS BK na túto skupinu obyvateľstva. Bratislavská samospráva momentálne pracuje na diferencovaní zliav podľa charakteru a rozsahu zdravotného postihnutia, sociálneho postavenia či trvalého pobytu na území hlavného mesta. V tomto smere bude mesto spolupracovať aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ivo Nesrovnal zdôrazňuje, že integrovanú dopravu hlavné mesto potrebuje, ale jej podmienky nemôžu obmedzovať niektoré skupiny ľudí, ktoré MHD využívajú.