Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Zo stĺpov osvetlenia má zmiznúť reklama, mesto sa obrátilo i na súd

Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Michal Svítok

"Nekontrolovaný nárast reklám niči dojem mesta," hovorí primátor Ivo Nesrovnal.

Bratislava 17. februára (TASR) – Zo stĺpov mestského verejného osvetlenia v Bratislave by mala zmiznúť reklama. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) viacerým spoločnostiam, ktoré na stĺpoch reklamu majú, nepredĺžil povolenia a mesto sa odstránenia reklamy domáha už aj na súde. TASR o tom informovala bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová.

"Hlavné mesto sa obrátilo na súd ešte koncom januára a požiadalo ho o vypratanie stožiarov verejného osvetlenia, ktoré využívali viaceré spoločnosti na reklamnú činnosť. Z ulíc mesta by tak malo zmiznúť až 1623 takýchto informačných tabúľ, ktoré slúžili na reklamu," vysvetlila hovorkyňa.

Primátor podľa nej pripravuje aj pasportizáciu bilbordov, ktoré sa nachádzajú na území mesta a na magistráte už poveril pracovníkov spracovaním koncepčného návrhu, ako problém riešiť.

"Absolútne nekontrolovaný nárast reklám na každom kroku spôsobuje, že sa úplne ničí dojem z mesta a ľudia sú na to alergickí. Oprávnene," myslí si Nesrovnal. "Musíme začať z verejných priestorov odstraňovať vizuálny smog všade tam, kde sa to, čo i len trochu dá," doplnil.

V boji s vizuálnym smogom sa bude Nesrovnal podľa hovorkyne opierať aj o tzv. malú novelu stavebného zákona. Najúčinnejšou formou samosprávy na boj s reklamou by však vraj bola originálna kompetencia samospráv regulovať reklamu na svojom území.