Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

ZOO Bratislava: Vlčia svorka sa v novom výbehu rozrastie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Trojica vlkov európskych, ktorých chová ZOO Bratislava, sa mala do nového výbehu sťahovať už túto jar. Situáciu skomplikoval nedostatok finančných prostriedkov.

Bratislava 11. apríla (TABLET.TV) - Termín presťahovania svorky vlkov sa preto posunul na jeseň. Nový vlčí domov v súčasnosti ešte obýva niekoľko vzácnych jeleňov Milu. Bratislavská ZOO musí výbeh prispôsobiť novým nájomníkom. Jednoduché pletivo nahradí vysoké elektrické oplotenie, ktoré bude zapustené ešte meter do pôdy, aby sa vlci nemohli podhrabať. V rámci výbehu postavia aj presklenú rozhľadňu pre návštevníkov, aby mohli vlkov sledovať aj napriek kopcovitému terénu.

„Budú to mať v podstate ako v prírode. Oveľa väčší priestor tam budú mať a môžu sa tam prirodzene správať,“ vysvetľuje ošetrovateľka Nina.

Celá stavba bude stáť približne 150.000 eur. Časť peňazí ZOO vyzbierala v rámci rôznych projektov, do ktorých sa mohla zapojiť aj verejnosť. Okolo 50.000 eur poskytol environmentálny fond a zvyšok zafinancuje samotná zoo a zriaďovateľ, teda mesto Bratislava. Podľa slov riaditeľky Miloslavy Šavelovej plánujú v nových priestoroch zvýšiť aj chovné kapacity tohto druhu. V súčasnosti sa zoo stará o trojicu vlkov európskych: jeden alfa pár a ich dcéru.