Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Aktivisti: Bratislava sa pod vedením Nesrovnala výrazne nezmenila

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z vyhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj v Bratislave. Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (uprostred), Rázusovo nábrežie (dole), v strede zdola hore cestná estakáda z Mosta SNP, Rybné námestie a Staromestská ulica. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Napríklad Cyklokoalícia tvrdí, že jeden a štvrť roka nedokázal magistrát obsadiť pozíciu cyklokoordinátora.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Ivo Nesrovnal bude viesť Bratislavu ako primátor 11. decembra už dva roky. Hoci tvrdí, že spolu s jeho tímom a obyvateľmi posúvajú mesto k lepšiemu, občianski aktivisti majú na jeho doterajšie pôsobenie striedmejší pohľad. Ako tvrdia, Bratislava sa pod jeho doterajším vedením výrazne nezmenila.



Matúš Čupka zo Zelenej hliadky hodnotí negatívne absenciu systematického uvažovania nad mestom. Práca magistrátu podľa neho zostáva v rovine lobovania obyvateľov, mestských poslancov alebo bratislavských starostov. "Celkovo nemám pocit, že by sa magistrát stal viac otvoreným úradom," povedal pre TASR. Pozitívne vníma dokončenie Starého mosta a Štúrovej ulice, no v oboch prípadoch ide podľa Čupku o rozpačité výsledky. Oceňuje aj ochotu investovať do prvkov, akými sú zábradlia či odpadkové koše. "Tohtoročný Milión pre Bratislavu bol pekný nápad, ktorým sa Nesrovnal odlíšil od svojich predchodcov," podotkol Čupka.

Nesrovnalovi odporúča pasport čo najväčšieho množstva majetku. "Veľmi by som ocenil, aby bol zverejnený pasport vonkajšej reklamy s podrobnými dátami a bolo by skvelé, keby mal magistrát odvahu zaviesť vlastný manuál tvorby uličných priestorov po vzore Prahy," uviedol Čupka.

Martin Fundárek z občianskej iniciatívy Lepšia doprava hodnotí dva roky Nesrovnala vo funkcií primátora z hľadiska dopravy ako stagnáciu. "Z volebného programu splnil prakticky jeden jediný bod, a to dokončenie integrovanej dopravy," povedal pre TASR. Podľa neho sa mu však doteraz nepodarilo väčšie zapojenie železníc do mestskej dopravy a v oblasti rozvoja MHD badá odborník veľmi malú aktivitu. "Nedarí sa pokračovať ani vo vytváraní bus pruhov, a to dokonca ani toho, ktorý bol súčasťou participatívneho rozpočtu," skonštatoval Fundárek. Vďaka predsedníctvu Slovenska v Rade EÚ sa podľa jeho slov primátorovi podarilo vybaviť väčší balík štátnych peňazí na opravu bratislavských ciest, no nepodarilo sa obnoviť vozovku na Moste SNP, pretože mesto nestihlo včas vybrať dodávateľa.

"Mesto menej komunikuje s verejnosťou. Dni otvorených dverí primátora prakticky zanikli, rovnako ako komisia pre verejnú dopravu, ktorú zriadil jeho predchodca Milan Ftáčnik ako poradný orgán primátora," povedal Fundárek. Ako podotýka, primátor by sa mal sústrediť na predĺženie električkovej trate v Petržalke, mal by dbať na výstavbu záchytných parkovísk, a taktiež presadiť parkovaciu politiku.

Cyklokoalícia tvrdí, že jeden a štvrť roka nedokázal magistrát obsadiť pozíciu cyklokoordinátora. "Aktuálne je táto pozícia obsadená, ale daný referent nemá žiadne kompetencie," uviedol pre TASR Peter Netri z Cyklokoalície s tým, že sa podarilo podporiť projekty Cyklokuchyňa (komunitná dielňa) a OZ Pedal pumptrack. Cyklisti kritizujú viaznucu implementáciu výstupov z Územného generelu dopravy, neprehľadnosť čerpania financií z cyklorozpočtu a rozpracovanosti projektov. V ďalšom období je podľa nich potrebné začať spracovávať projektovú dokumentáciu a realizovať cyklotrasy v najdôležitejších miestach.

Občianske združenie (OZ) Vagus uviedlo, že magistrát svojou činnosťou za posledné dva roky neprispel k vzniku nových sociálnych služieb, ktoré by umožnili dôstojnejší život ľuďom, ktorí prišli o domov. "Nedostatočné kapacity sociálnych služieb a ich zlé rozmiestnenie na území Bratislavy vnímame ako kľúčový problém," povedal pre TASR Sergej Kára z OZ Vagus. Dôležité je podľa neho, aby mesto malo opäť schválenú koncepciu práce s ľuďmi bez domova na svojom území. "Považujeme za správne, že tohtoročná rozpočtová kapitola mesta na prácu s ľuďmi bez domova bola navýšená o desiatky percent oproti minulým rokom," podotkol Kára s tým, že pozitívne vnímajú aj novembrové sčítanie ľudí bez domova.