Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Aktivisti z OZ Za lepšiu Kolibu sa stretlii s ministrom Kaliňákom

Na snímke vľavo minister vnútra SR Robert Kaliňák prijal 24. februára 2014 v Bratislave aktivistov zo združenia Za lepšiu Kolibu. Sprava právna zástupkyňa Zuzana Čaputová, Robert Puk a Rastislav Kulich. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Petícia podľa aktivistov stále prebieha a v súčasnosti ju podpísalo niekoľko tisíc ľudí.

Bratislava 24. februára (TASR) – Aktivisti z občianskeho združenia Za lepšiu Kolibu dnes odchádzali z Ministerstva vnútra SR spokojní. Šéfovi rezortu Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) išli povedať svoje požiadavky, ktoré sa týkajú výrubu stromov na Kolibe a zistiť aktuálne informácie o celom prípade.

"Veci, ktoré sme sa dozvedeli, nás v podstate potešili, konštatujeme, že polícia koná," povedala po stretnutí s ministrom právna zástupkyňa združenia Zuzana Čaputová. Aktivisti sa ďalej dozvedeli, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci spáchania zločinu poškodzovania ochrany rastlín a v súvislosti s vydaním rozhodnutia, ktorým bol les prekvalifikovaný na ostatnú pôdu, bolo začaté trestné stíhanie ešte v decembri.

"Ďalšou požiadavkou občianskeho združenia bolo, aby rozhodnutie, ktoré prekvalifikovalo les na ostatnú pôdu a spustilo tie ďalšie kroky, aby bolo preskúmané," informovala Čaputová. Aktivisti sa dnes na ministerstve dozvedeli, že preskúmavanie tohto rozhodnutia už prebieha na ministerstve pôdohospodárstva. Martin Vlačiky z občianskeho združenia ďalej doplnil, že v petícii je požiadavka, aby vyrúbaná plocha na Kolibe bola prekvalifikovaná späť na les, aby tam mohli vyrásť stromy. Poslednou požiadavkou je, aby boli bratislavské lesy zverené do správy mestských častí a mesta.

Kaliňák po stretnutí povedal, že pre políciu bolo po výrube najdôležitejšie zabezpečiť miesto činu a zistiť podstatné veci pre vyčíslenie škody. Doplnil, že privolaný odborník povedal, že najpodstatnejšie sú pne stromov. Podľa Kaliňáka sú teda stopy kompletne zaistené a zadokumentované. Dodal, že zo stretnutia s aktivistami vyplynulo, že treba vypracovať pre policajtov určitý manuál ako postupovať, aby v budúcnosti, ak sa situácia zopakuje, bolo možné získať čas. "Aby v prípade, ak aktivisti alebo dotknutí susedia zistia, že sa na vedľajšom pozemku dejú veci, o ktorých sú presvedčení, že nie sú v súlade so zákonom, aby sme získali aspoň nejakých 48 hodín na preverenie," vysvetlil Kaliňák.

Kaliňák už pred časom uviedol, že výrub stromov na Kolibe zo začiatku decembra 2013 bol nelegálny. Lesné pozemky nad Bratislavou sa dostali do súkromných rúk krátko po voľbách v roku 2010, získali ich výmenou za pozemky pri Handlovej so štátnym podnikom Lesy SR. Polícia už začala pre výrub 554 stromov trestné stíhanie.