Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Aktivisti sú nespokojní s rokovacím poriadkom zastupiteľstva v Lamači

Lamač Foto: lamac.sk

K prerokúvanej téme obyvateľom udeľujú slovo poslanci hlasovaním na maximálne na tri minúty.


Bratislava 10. októbra (TASR) – Súčasný rokovací poriadok miestneho zastupiteľstva v bratislavskom Lamači nie je podľa niektorých obyvateľov tejto mestskej časti a občianskych aktivistov z platformy Nezávislý Lamač v poriadku. Ako tvrdia, občanom udeľujú slovo poslanci hlasovaním len na jediný raz k prerokúvanému bodu a maximálne na tri minúty. "Komu chcú udeliť slovo, tomu ho udelia a ak niekomu slovo udeliť nechcú, tak mu ho neudelia. Slovo nedajú predovšetkým občanom, ktorí sa snažia oprávnene docieliť nápravu vecí verejných," uviedol pre TASR občiansky aktivista a bývalý miestny poslanec v Lamači Daniel Valentovič.

Do 12. apríla tohto roku bol v rokovacom poriadku povolený bod - vystúpenie občanov, ktorého obsah podľa jeho slov poslanci nemali ako ovplyvniť a ktorý sa konal počas rokovania o 09.30 h . "Tak, aby si nemuseli občania brať dovolenku a čakať až na bod Rôzne, zaradený pred koncom rokovania, ktorého čas nevedel dopredu predvídať ani starosta," vysvetlil Valentovič s tým, že poslanci Lamača však nedávno prerobili rokovací poriadok. Upravili ho tak, že neumožnili pravidelný bod o 09.30 h - vystúpenie občanov. "Tým eliminovali riziko, že by niekto vystúpil k témam, ktoré sú pre nich nepohodlné," myslí si Valentovič.

K prerokúvanej téme obyvateľom podľa neho udeľujú slovo poslanci hlasovaním len na jediný raz k prerokúvanému bodu a maximálne na tri minúty. Aby to mohlo byť inak, poslanci by museli udeliť hlasovaním výnimku z rokovacieho poriadku. "Starosta podľa rokovacieho poriadku nikomu z občanov, ktorí nie sú poslancami, nesmie udeliť slovo na dlhší čas ako tri minúty a len jediný raz k danému bodu programu. Ak udelí slovo občanovi k danému bodu rokovania viackrát, alebo na čas dlhší ako tri minúty, hrubo poruší rokovací poriadok," priblížil.

V bode Rôzne síce obyvatelia môžu vystúpiť až päť minút, Valentovič však upozorňuje, že podľa rokovacieho poriadku nie je možné v tomto bode prerokovať majetkovoprávne veci, návrhy s dosahom na výdavkovú časť rozpočtu mestskej časti či personálne návrhy. "Teda v bode Rôzne sa nesmie prerokúvať vôbec nič, čo by mohlo byť naozaj dôležité," tvrdí. Nespokojnosť s rokovacím poriadkom vyjadruje aj Nezávislý Lamač a ako jeho zástupcovia podotýkajú, už asi pol roka tento nesúhlas vyjadrujú obyvatelia na každom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. "Nakoľko si naši poslanci uzurpujú právo, komu slovo udelia a komu nie," uviedla platforma na sociálnej sieti. 

Koncom septembra musela na miestnom zastupiteľstve v Lamači dokonca zasahovať polícia a upokojovať vyhrotenú situáciu, ktorá nastala po prejavoch nespokojnosti niektorých obyvateľov. Rokovanie poslancov sa preto aj prerušilo. "Poslanci nerokovali jedine preto, lebo v dôsledku vyhrotenej situácie sa zastupiteľstvo stalo neuznášaniaschopným a bol som nútený rokovanie odročiť," povedal starosta Lamača Peter Šramko s tým, že miestni poslanci môžu rozhodnúť, či pri v práve prerokovávanom bode udelia slovo občanovi, alebo nie. "Takéto pravidlo rokovacieho poriadku je potrebné rešpektovať," tvrdí.

Valentovič to však vidí inak a myslí si, že starosta by nemal mať dvojaký meter na občanov. "Starosta bez akýchkoľvek zábran opakovane porušoval rokovací poriadok, keď zástupkyni a zástupcovi herne-kasína dovolil rozprávať omnoho viac ako len povolené tri minúty a nie iba jedenkrát, ale opakovane," podotkol s tým, že keď sa chcel poďakovať pedagógom za ich prácu, starosta mu slovo neudelil. "V mojom prípade sa starosta tváril ako striktný a nekompromisný dodržiavač rokovacieho poriadku, čo som ja aj niektorí iní občania pociťovali ako krivdu a diskrimináciu," uviedol Valentovič. Podľa jeho slov vzniknutý problém nespôsobili traja obyvatelia, ale dvojaký meter starostu.