Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bezdomovci čistili mestské hradby v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na výplatu sa bezdomovcom poskladali okoloidúci.

Bratislava 4. mája (TASR) – Aj v daždi a chladnom počasí dnes ľudia bez domova priložili svoje ruky k dielu a pomohli upratať a vyčistiť mestské hradby v Bratislave. Spolu s dobrovoľníkmi odnášali kusy tehál a zatierali grafity na hradbových múroch farbou. Za svoju prácu dnes dostanú aj výplatu, na tú sa im poskladali okoloidúci Bratislavčania v zbierke.

Radšej ako na potulky v uliciach si to dnes medzi historické múry za prácou namierilo 12 bezdomovcov. Obliekli sa do pršiplášťov a chlad zaháňali horúcim čajom. Občianske združenie Vagus, ktoré s bezdomovcami pracuje, pôvodne počítalo s ôsmimi až desiatimi záujemcami. "Nakoniec ich je tu 12. Prihlásilo sa ich desať a dvaja ďalší sa o tom dozvedeli od kamarátov a tak prišli tiež," povedal pre TASR predseda Vagusu Peter Adam. Aj dnešný deň tak podľa jeho slov pomáha búrať mýtus o tom, že ľudia bez domova nechcú pracovať. "Pretože v skutočnosti chcú a sú ochotní pracovať. My sme dokonca zistili, že máme viac záujemcov o prácu, ako vieme ponúknuť pracovných miest," podotkol Adam.

Ľudia bez domova dnes najmä odnášali z priestoru staré tehly, ktoré zostali po sanácii hradbových múrov a zatierali grafity. Hradby sú síce roky zatvorené, no medzi historické múry sa sprejeri aj tak dostali. Na Vtáčej veži tak grafity na tehlách prekryli farbou, tie z kamenných múrov chce mesto vyčistiť wapkou s vodou, vysvetľuje poradca primátora Michal Feik. Bezdomovcom dnes prišiel pomôcť s maľovaním tehál aj primátor Milan Ftáčnik.

Hradby sprístupnili

Pre Bratislavčanov boli dnes hradby od 10.00 h sprístupnené a pomedzi múry mohli prejsť od Katedrály sv. Martina na Židovskú ulici. Pri dóme pred vstupom na hradby okoloidúcich vítali dobrovoľníci so škatuľkou. Pre ľudí bez domova totiž zbierali peniaze na ich dnešnú výplatu. "Nemalo by to byť len o tom, že robia za jedlo alebo oblečenie. Za odvedenú prácu by mali dostať adekvátnu mzdu," podotkol Adam. Všetky utŕžené peniaze tak podľa jeho slov 12 ľuďom bez domova prerozdelia rovným dielom.

Návrh, ktorý má zapájať ľudí bez domova do skrášľovania verejných priestorov, je financovaný z participatívneho rozpočtu. Minulý rok dostal v hlasovaní občanov vyše 55 percent hlasov. Za 5000 eur, ktoré sú na projekt určené, sa už nakúpilo náradie či farby. "Budeme hľadať aj možnosti na to, aby sme tých 5000 eur použili aj na odmenenie ľudí bez domova, model hľadáme," vraví Feik. Bezdomovci by sa totiž podľa jeho slov mali zapojiť ďalej aj do sadenia kvetov a stromov, mohli by pomôcť mestu s opravou chodníkov, upratovaním po podujatiach či odstraňovaním grafitov. Adam vraví, že Vagus sa chce s magistrátom dohodnúť na systéme pravidelného upratovania mesta bezdomovcami.

Hradby zatvorili ešte v roku 2001

Mestské hradby zatvorili ešte v roku 2001, boli totiž v stave, ktorý by mohol ohrozovať návštevníkov. Smeti, burina, napadané tehly či množstvo skla z fliaš po niekoľkých upratovaniach, ktoré vlani rozbehlo mesto spolu s Bratislavským okrášľovacím spolkom, spomedzi historických múrov zmizli. Urobila sa základná sanácia a dnes sú niektoré časti už pre návštevníkov bezpečné. Aj preto mesto plánuje od posledného júnového víkendu otvoriť časť hradieb medzi dómom a Židovskou ulicou.

Hradby budú zrejme otvorené medzi 09.00 a 18.00 h. Počas dňa by mohli návštevníci medzi múrmi nájsť stánky s tradičnými umeleckými výrobkami lokálneho charakteru, kováčske či keramické, alebo aj potraviny, cez víkend sa má zase medzi múry vrátiť napríklad šerm a ľudia si budú môcť pozrieť historické kostýmy.

Mesto chce po tomto úseku sprístupniť ďalší. Tým by mal byť priestor, kde je jediná zachovaná veža mestského opevnenia - Baxova veža.