Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bezkontaktné karty k bezplatnej MHD sa budú vystavovať od 17. januára

MHD v Bratislave, ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Gerši/TASR

Dovtedy sa cestujúci, ktorí majú nárok cestovať bezplatne, preukážu pri prípadných kontrolách dokumentmi, ktoré ich na bezplatné cestovanie oprávňujú.

Bratislava 14. januára (TASR) - Bezkontaktné čipové karty (BČK) pre cestujúcich, ktorí majú nárok cestovať v bratislavskej MHD bezplatne, bude Dopravný podnik Bratislava (DPB) vystavovať na svojich pracoviskách od 17. januára. Dovtedy sa títo cestujúci preukážu pri prípadných kontrolách dokumentmi, ktoré ich na bezplatné cestovanie oprávňujú.

Ako vysvetlila hovorkyňa DPB Adriana Volfová, posunutie termínu vydávania BČK súvisí s technickými zmenami, ktoré je potrebné vykonať v informačnom systému a zabezpečením vizuálu nových BČK pre skupiny cestujúcich, ktorí môžu cestovať bezplatne.

Bratislavskú MHD môžu zadarmo využívať držitelia preukazov ŤZP a ŤZP-S, účastníci protifašistického a protikomunistického odboja spolu s ich rodinnými príslušníkmi v priamej línii s trvalým pobytom v SR a tiež darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi minimálne zlatej Jánskeho plakety a majú trvalé bydlisko v Bratislave. Cestujúci týchto skupín sú povinní každoročne preukazovať svoj nárok na bezplatné cestovanie aktivovanou zľavou na BČK. "Do termínu vydávania BČK nebudú revízori od týchto cestujúcich kartu požadovať, cestujúci sa však musia preukázať príslušným dokumentom, ktorý ich oprávňuje cestovať zadarmo," uviedla Volfová.

Zdravotne hendikepovaní cestujúci sa preukážu platným preukazom ŤZP a ŤZP-S, držitelia zlatej Jánskeho plakety sa preukážu plaketou, alebo medailou. Účastníci protifašistického odboja a ich rodinní príslušníci sa preukážu originálom či duplikátom Osvedčenia Ministerstva obrany SR, účastníci protikomunistického odboja preukazom vydaným Ústavom pamäti národa, prípadne preukazmi vydanými Zväzom protikomunistického odboja a Konfederáciou politických väzňov Slovenska.