Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Na post generálneho riaditeľa BVS stále nikoho nenašli

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Na stoličke generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sedí stále Radoslav Jakab, hoci už vlani na jeseň avizoval svoj odchod z funkcie.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Na stoličke generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sedí stále Radoslav Jakab, hoci už vlani na jeseň avizoval svoj odchod z funkcie. Mesto totiž za neho dosiaľ nenašlo náhradu. Komisia zložená z poslancov a riaditeľa magistrátu skonštatovala, že výberové konanie bolo neúspešné a vhodného kandidáta nenašli.

Strany sa s primátorom na nomináciách do predstavenstiev a dozorných rád dohodli asi pol roka po komunálnych voľbách. Šéf BVS bol nominantom SDKÚ-DS. Zastupiteľstvo sa však vlani v októbri dohodlo na tom, že sa vyhlási výberové konanie. "Výberová komisia po vyhodnotení podkladových materiálov a dostupných informácií nevybrala žiadneho z kandidátov a skonštatovala, že výberové konanie bolo neúspešné," uvádza komisia vo svojom stanovisku. Poslankyňa Zuzana Dzivjáková z OKS, ktorá bola členkou komisie, si myslí, že bolo hanbou niektorých uchádzačov sa na takú dôležitú funkciu vôbec prihlásiť. "Jednotlivým záujemcom bolo potrebné dávať body a ja som ich nemala komu dávať," podotkla.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) teraz tvrdí, že ak mestu nevyšlo verejné výberové konanie, malo by sa vrátiť k dohode politických strán. "Takže zvolám poslanecké kluby a požiadam ich o konkrétne návrhy. Možno zvolíme nejaké prechodné riešenie, pretože na pol roka asi nenájdeme takéto manažéra, ktorý by prišiel a riadil spoločnosť BVS s tým, že jeho perspektíva je limitovaná voľbami," podotkol Ftáčnik.

Možno tak Jakab zostane na poste až do komunálnych volieb, ktoré budú na jeseň. Primátor to považuje za priechodné a prijateľné riešenie a túto alternatívu nevylučuje. "Odpracoval 3,5 roka vo funkcii generálneho riaditeľa a ak má prísť zmena, tak by mohla byť limitovaná práve voľbami, aby to bolo normálne a prirodzené," zdôraznil Ftáčnik.

Niektorí poslanci však na štvrtkovom (24.4.) rokovaní zastupiteľstva nerozumeli, prečo mesto hľadá nového generálneho riaditeľa, keď sa ten súčasný ešte oficiálne funkcie nevzdal. Hovorca BVS Zenon Mikle vlani vysvetľoval, že Jakab sa rozhodol "reflektovať na novú kariérnu výzvu a svoje pôsobenie v spoločnosti považuje za úspešne zavŕšené". Primátor rovnako poukazuje na oficiálny list od Jakaba, kde ho informoval, že sa chce vzdať. "Povedal, že nám to dáva najavo včas, aby sme mohli vybrať nástupcu. To považujem za korektný postoj, lebo sa mohol tiež vzdať a nestarať sa, čo bude ďalej," podotkol Ftáčnik. S Jakabom sa však chce znova stretnúť, aby sa dohodli na termíne jeho odchodu z funkcie.

Poslanec Sven Šovčík (SDKÚ-DS) medzičasom, počas prebiehajúceho výberové konania na generálneho riaditeľa, začiatkom marca navrhol bez písomných podkladov či životopisu nového člena do predstavenstva BVS. Zástupcom hlavného mesta sa mal stať Robert Nemec, súčasný výrobný riaditeľ vodární. Na marcovom rokovaní vo večerných hodinách za Nemca zahlasovali poslanci klubu SDKÚ-DS, Most-Híd aj Smeru-SD. Starosta Ružinova a krajský predseda KDH Dušan Pekár sa neskôr ohradil, že strana nechce v predstavenstve "človeka spojeného s kauzou Gorila a privatizáciou bratislavského letiska". Ftáčnik nakoniec vymenovanie nového člena stopol a uznesenie nepodpísal. Argumentoval, že v deväťčlennom predstavenstve vodární nebola a stále nie je žiadna pozícia voľná a rýchle odhlasovanie nového člena tak označil za nezákonné.

Jakab je predsedom predstavenstva BVS od júla 2011. Jeho nomináciu schválilo mimoriadne valné zhromaždenie firmy 13. júla a na poste nahradil vtedajšieho šéfa Daniela Gemerana.