Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský dopravný podnik pokračuje v znižovaní straty, tvrdí Belfi

Električka vchádzajúca do tunela pod Bratislavským hradom. Foto: TASR/Martin Baumann

Strata dopravného podniku za minulý rok dosiahla výšku 984.000 eur. Stalo sa tak aj pre zníženú dotáciu od hlavného mesta a rekonštrukciu tunela pod Bratislavským hradom.

Bratislava 24. júna (TASR) – Dopravný podnik Bratislava (DPB) skončil rok 2013 so stratou vo výške 984.000 eur. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho sa tak stalo aj pre zníženú dotáciu od hlavného mesta a rekonštrukciu tunela pod Bratislavským hradom.

Ľ. Belfi: Električkovú trať od ministerstva financií po stanicu opravíme do jesene


"Náklady na rekonštrukciu tunela vo výške približne milión eur sme hradili z vlastných prostriedkov, ak by nám aspoň tieto náklady refundovalo mesto, skončili by sme na nule," uviedol Belfi. DPB podľa jeho slov pokračuje v každoročnom znižovaní straty v hospodárení. Pripomenul, že za rok 2010 predstavovala strata viac ako 6.800.000 eur, za rok 2012 takmer 1.900.000 eur.

Ľ. Belfi: Do jesene 2015 čakáme 165 nových vozidiel


Belfi poznamenal, že finančnú situáciu sa DPB darí stabilizovať aj napriek zníženej dotácii z hlavného mesta. "V minulom roku sme dostali približne o štyri milióny menej, ako bola predpokladaná dotácia na úrovni 57 miliónov eur," uviedol Belfi. Zdôraznil, že dopravný podnik sa snaží maximálne šetriť na nákladoch. "Kým v roku 2010 boli náklady vo výške 120 miliónov eur, za rok 2013 vo výške 117 miliónov eur," informoval riaditeľ DPB. "Výnosy v roku 2013 predstavovali takmer 117.000 eur," dodal.

Dopravný podnik, a.s. skončil rok 2013 s hospodárskym výsledkom -984 tisíc eur


V roku 2014 má DPB finančný plán nastavený na vyrovnané hospodárenie. "Keďže sme prijímateľmi eurofondov, z ktorých modernizujeme vozový park, nemôžeme si dovoliť stratu," poznamenal. Poukázal však aj na to, že DPB sa musí vyrovnávať aj so stratou v príjmoch na cestovnom, keďže mesto od nového roku priznalo viacerým skupinám občanov možnosť bezplatného cestovania v bratislavskej MHD. "To nám spôsobilo od januára doteraz výpadok v tržbách okolo 600.000 eur, a predpoklad je, že ten výpadok bude ešte vyšší, čo, samozrejme, zasahuje do už i tak napätého finančného plánu," uviedol Belfi.