Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava sa zapojí do projektu Hodina Zeme

Primaciálny palác Foto: TASR/ Michal Svítok

V sobotu 29. marca bude počas celej noci vypnuté osvetlenie na symboloch mestskej samosprávy, teda na Primaciálnom paláci a budove magistrátu.

Bratislava 26. marca (TASR) – Bratislava sa po roku opäť zapojí do celosvetového projektu Hodina Zeme 2014. V sobotu 29. marca bude počas celej noci vypnuté osvetlenie na symboloch mestskej samosprávy, teda na Primaciálnom paláci a budove magistrátu. Zapojiť sa môžu aj Bratislavčania. TASR o tom informovala Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta.

"Slovenská metropola sa týmto krokom hlási k ostatným mestám Európy i sveta, ktoré v rámci svojich možností realizujú opatrenia zamerané na šetrenie energiami a svojimi aktivitami znižujú nebezpečenstvo vážnych klimatických zmien," uviedla Halušková. Akcia má totiž za cieľ upozorniť na problémy súčasnej doby, ktorými sú globálne otepľovanie a svetelné znečistenie, a zároveň tak poukázať na míňanie financií na nepotrebné svietenie.

Mesto prizýva k tomuto celosvetovému ekologickému projektu aj všetkých Bratislavčanov. Tí sa môžu zapojiť zhasnutím svetiel vo svojich domácnostiach a firmách. Symbolické hodinové vypnutie svetiel sa spustí v sobotu o 20.30 h.

História Hodiny Zeme sa datuje k 31. marcu 2007, keď viac ako 2,2 milióna domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do Hodiny Zeme zapojilo už asi 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 krajinách v 18 časových pásmach.

Kampaň sa postupne zmenila z udalosti v Sydney na celosvetové hnutie za trvalo udržateľný život. V sobotu 27. marca 2010 sa do Hodiny Zeme zapojilo 128 štátov a teritórií. Rekordnou bola Hodina Zeme 2011 (26. marca), keď sa zapojilo celkovo 5251 miest v 135 štátoch.

Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré podporili akciu zhasnutím svetla, sa objavili napríklad Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, reklamy na Coca-Colu na námestí Times Square alebo reklamy na hoteli Jumeirah v Dubaji.