Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Približne 40 % hostí v bratislavských hoteloch tvoria Slováci

Podľa prezidenta Bratislavskej hotelovej asociácie (BHA) Roberta Ďuricu pritom počet ich prenocovaní v roku 2013 mierne stúpol oproti roku 2012.

Bratislava 11. januára (TASR) - Väčšinu návštevníkov v bratislavských hoteloch tvoria Slováci. Domácim návštevníkom patrí približne 40-% podiel v návštevnosti hotelov v hlavnom meste.

Podľa prezidenta Bratislavskej hotelovej asociácie (BHA) Roberta Ďuricu pritom počet ich prenocovaní v roku 2013 mierne stúpol oproti roku 2012. Podobne sa tak stalo aj v prípade hostí zo zahraničia. Z tých najčastejšie mieria do hotelov v Bratislave turisti z Česka, Nemecka, Rakúska či Poľska. Ale tiež aj z Ukrajiny, Ruska alebo Veľkej Británie či Talianska, Francúzska a balkánskych štátov.

"Zásadnými bariérami pri oslovovaní potenciálnych zdrojových trhov sú vízové povinnosti a absencia priameho leteckého spojenia do Bratislavy," priblížil Ďurica pre TASR. Veľmi rád by pritom považoval slovenské hlavné mesto za celoročnú destináciu, ale žiaľ, nie je to tak.

Z pohľadu turistov je hlavným obdobím na návštevu Bratislavy obdobie od mája až do septembra a potom silvestrovské pobyty. V prípade "biznis" klientely je najväčší záujem hlavné mesto od marca do júna a následne od septembra do polovice decembra. "Veľmi podstatná je pre nás kongresová klientela, tu však musím konštatovať, že veľké medzinárodné konferencie sa Bratislave vyhýbajú z dôvodu absencie veľkého kongresového centra," doplnil Ďurica.