Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Z centra Bratislavy na letisko účtovali taxikári aj 55 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Odhalili to kontroly hlavného mesta. Pravidlá za ostatné štyri týždne porušil asi každý tretí taxikár

Bratislava 18. júla (TASR) – Hlavné mesto začiatkom leta kontrolovalo bratislavských taxikárov a zo 126 zistilo porušenia pravidiel u 43. Taxikári mali napríklad zle označené autá, v taxíku cestujúci nenašli základné informácie o prepravných podmienkach, vodič nevynuloval taxameter či nevydal doklad o zaplatení. Cesta z centra mesta na letisko tiež vyšla cestujúceho aj vyše trojnásobne viac. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

"Pri kontrolách sa potvrdila oprávnenosť sťažností na neúmerne vysoké cestovné. Napríklad najvyššie požadované cestovné z centra mesta na letisko bolo 55 eur, zo železničnej na autobusovú stanicu 35 eur," priblížil. V prvom prípade by malo byť podľa jeho slov všeobecné jazdné na úrovni 15 eur, v druhom prípade maximálne 10 eur.

Pravidlá teda za ostatné štyri týždne porušil asi každý tretí taxikár a magistrát tak začal správne konanie. Jeho výsledkom bude podľa Andrassyho uloženie finančnej sankcie v rozpätí od 100 eur do 15.000 eur.

"Neférové praktiky taxislužieb znižujú dobrý obraz mesta a pozitívny pocit z návštevy Bratislavy nielen v očiach zahraničných, ale i domácich turistov," vraví Andrassy. Samospráva tak bude v kontrolách pokračovať spolu s mestskou políciou, oblastnou organizáciou cestovného ruchu i Slovenskou obchodnou inšpekciou. "Odborné útvary mesta zvažujú prípravu záväzného nariadenia, ktoré stanoví napríklad maximálne ceny za jazdné, alebo zabráni svojvoľnému vyberaniu poplatku za batožinu," dodal Andrassy.

Zákon o cestnej premávke ukladá taxikárovi povinnosť uskutočniť prepravu cestujúceho najkratšou trasou. Taxikár musí mať vo vozidle tarifné podmienky a cestujúci musí mať výhľad na displej taxametra počas celej jazdy. Povinnosťou taxikára je vydať potvrdenie o zaplatení cestovného.

Doklad o zaplatení nevydalo počas kontroly 66 % bratislavských taxikárov

Bratislavskí taxikári volia trasy primerané dopravnej situácii, ale dve tretiny z nich nevydávajú zákazníkom doklad o zaplatení. Vyplýva to z kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI), ktorú vykonala v dňoch 9., 12. a 13. júla tohto roka v spolupráci s magistrátom hlavného mesta. Jej cieľom bolo preveriť dodržiavanie zákona o ochrane spotrebiteľa.

Z 18 kontrolných jázd bol vo všetkých prípadoch platne úradne overený taxameter počas celej jazdy zapnutý a funkčný. V 12 prípadoch však nebol inšpektorovi v pozícii zahraničného turistu vydaný doklad v žiadnej forme. V jednom prípade dopravca neinformoval spotrebiteľa o cene poskytovanej služby, trikrát došlo k svojvoľnému zaokrúhleniu účtovanej služby v neprospech zákazníka a v jednom prípade bol poškodený nesprávnou sadzbou pri nástupe, ako aj počas jazdy.

Inšpektori pri kontrolách našli aj pozitíva. "Nie je pravdou, že vás taxikári povozia ľubovoľne, ako chcú. Toto sa nepreukázalo. Trasy boli zvolené naozaj vhodne vzhľadom na aktuálnu dopravnú situáciu, všetci taxikári boli mimoriadne slušní, snažili sa aj komunikovať v cudzej reči. Celkový obraz týmto pokazený nebol," priblížila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Kontrolóri sa zamerali na najčastejšie trasy absolvované zahraničnými turistami v hlavnom meste. Začínali sa na Letisku M. R. Štefánika, hlavnej železničnej stanici alebo na autobusovej stanici a smerovali zväčša do hotelov či nákupných centier v centre Bratislavy a naopak. Išlo najmä o krátke trasy, najdlhšia mala približne 15 kilometrov. Náklady vynaložené na kontrolu dosiahli vyše 260 eur. SOI obchodné mená taxikárov spolu s priestupkami zverejnila a zistenia postúpi finančnej správe.

Mesto plánuje v tejto súvislosti pripraviť všeobecne záväzné nariadenie, ktorým by chcelo poskytovanie taxislužieb regulovať. Nariadenie by určilo taxikárom cenový strop. Námestník primátora Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ) ho navrhuje stanoviť na 1 euro za kilometer. "Zrazu by to bolo veľmi čitateľné aj pre každého turistu," povedal. Zároveň by podľa neho pomohlo výraznejšie odlíšenie legálnych od "čiernych" taxíkov v podobe jednotnej farby alebo symbolu, či vydávanie osobitných evidenčných čísel, ako je to v iných krajinách.