Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava ožije cez víkend Korunovačnými slávnosťami

Bratislavské Korunovačné slávnosti, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

V sprievode bude okolo 150 aktérov oblečených v dobových kostýmoch.

Bratislava 18. júna (TASR) – Mesto Bratislava sa pripravuje na ďalší ročník Korunovačných slávností. Tentoraz je na programe korunovácia Jozefa I., v tom čase len deväťročného syna cisára Leopolda I., ktorý prijal uhorskú korunu v dnešnom hlavnom meste Slovenska v roku 1687. Korunovačné slávnosti sa uskutočnia už tento víkend - 21. až 22. júna.

Ako priblížil na dnešnej tlačovej besede bratislavský primátor Milan Ftáčnik, myšlienka korunovácií pripomína slávnu históriu Bratislavy. "Je to základ, na ktorom môžeme budovať aj prezentáciu nášho mesta turistom. Verím, že slávnosti si získali svojich priaznivcov a postupne sa dostanú do všetkých turistických kalendárov ako súčasť podujatí, ktoré sa v Bratislave konajú." Na Korunovačné slávnosti je viazaný aj tradičný festival račianskej Frankovky modrej, ktorá od čias Márie Terézia nechýbala na viedenskom cisárskom stole a dnes tieto slávnosti tvoria už neodmysliteľnú súčasť prezentácie malokarpatského vinohradníckeho a vinárskeho regiónu.

Korunovačné slávnosti sa v Bratislave konajú po 12. raz. V sprievode bude okolo 150 aktérov oblečených v dobových kostýmoch. Autor a spoluorganizátor slávností Miroslav Vetrík rámcovo predstavil program podujatia. "V sobotu o 11.00 h bude na Hviezdoslavovom námestí predstavenie, na ktorom prerozprávame históriu, ako sa stal Jozef I. uhorským kráľom. O 16.30 h sa začne sprievod, ktorý pôjde z Bratislavského hradu, uličkami Starého Mesta až na Hviezdoslavovo námestie. Obrad korunovácie i pasovania rytierov sa uskutoční pri Ganymedovej fontáne. Potom sa sprievod vyberie na Primaciálne námestie, kde bude obrad pod názvom Prísaha vlasti. Tu bude príležitosť aj na ochutnávku račianskej frankovky. Akciu bude sprevádzať kultúrny program ako dobové tance, súťaže pre deti, večer vyvrcholí ohňostrojom. Novinkou tohtoročných slávností bude vystúpenie Bratislavského chlapčenského zboru počas korunovácie. Tradičnou raritou bude 500 litrov frankovky, ktorá bude pretekať Vtáčou fontánou."

V nedeľu od 14.00 do 17.00 h program spestrí hľadanie korunovačného pokladu. Pôjde o korunovačné žetóny, ktoré budú ukryté na vybraných miestach v meste a hľadači budú musieť vylúštiť, kde sa poklad dá nájsť a pritom navštívia miesta, kde sa inak bežne nedostanú. "Úspešní hľadači budú odmenení cenami. Na Hviezdoslavovom námestí bude potom ľudová zábava, ktorá vyvrcholí barokovým bálom," doplnil Vetrík.

Korunovačné slávnosti sú vyvrcholením výstavy Korunovačná Bratislava v tieni tureckého polmesiaca, ktorú videlo okolo 20.000 návštevníkov. Práve obdobie tureckých nájazdov a historické víťazstvo spojených kresťanských vojsk pri Viedni, ktoré výstava priblížila, zapadá do obdobia korunovácie Jozefa I.