Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava zažila dobu kráľov, na námestí korunovali Jozefa I.

Na snímke primas ostrihomský kladie kráľovskú korunu na hlavu panovníka. Foto: TASR/ Vladimír Benko

Kráľom Jozefom I. sa pre dnešný deň stal Daniel Vetrík, žiak zo Základnej školy Matky Alexie na Palackého ulici v Bratislave.

Bratislava 21. júna (TASR) – Hlavné mesto sa dnes, tak ako každý rok, vrátilo o niekoľko storočí v čase. Pripomenulo si dni, kedy v Bratislave korunovali kráľov. Nebolo preto nezvyčajné stretnúť dnes v uliciach Starého Mesta malých či veľkých návštevníkov v papierových zlatých korunách. Nakoniec sa v podvečerných hodinách objavila po papierových aj pravá svätoštefanská koruna. Pred historickou budovou Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí opäť korunovali kráľa Jozefa I.

Úlohy cisára Leopolda I. Habsburského sa zhostil herec Vladimír Kobielsky, do cisárovnej Eleonóry Magdalény Terézie Falcko-neuburskej sa prevtelila jeho kolegyňa Kristína Turjanová. Rolu ostrihomského arcibiskupa prijal František Kovár. Kráľom Jozefom I. sa pre dnešný deň stal Daniel Vetrík, žiak zo Základnej školy Matky Alexie na Palackého ulici v Bratislave. Celkovo sa do obradu, ktorý pritiahol nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov, zapojilo asi 150 hercov v dobových barokových kostýmoch.

Kráľ dostal po veľkolepom príchode v sprievode na pódiu pred divadlom od ostrihomského arcibiskupa svätoštefanskú korunu spolu s ďalšími korunovačnými insígniami: meč, plášť, jablko a žezlo. Po obrade korunovácie pasovali aj rytierov Rádu zlatej ostrohy. Obrad sa premietal na veľkoplošnú obrazovku a bolo ho tak vidieť aj zo zadných radov.



Po slávnostnom korunovačnom obrade je dnes v meste ľudová veselica. Súčasťou podujatia je opäť i bratislavský jarmok dobových remesiel, ktorý prebieha počas oboch dní na Hviezdoslavom námestí. Novinkou tohoročného jarmoku je možnosť platby korunovačnými žetónmi Márie Terézie. Tie vyrazili v Kremnici a sú vernou replikou pôvodného korunovačného žetónu z roku 1741. V nedeľu poobede návštevníkov čaká súťaž - hľadanie Korunovačného pokladu. Záverečným bodom slávností bude barokový festival.

Korunovačné slávnosti prebiehajú celý víkend. Patria medzi najväčšie kultúrne podujatia na Slovensku a zážitkovým spôsobom približujú korunovácie 18 kráľov a kráľovien, ktorí boli korunovaní v Bratislave. Konajú sa každoročne v štvrtý júnový víkend na pamiatku korunovácie najvýznamnejšieho panovníka, ktorý bol korunovaný v Bratislave – Márie Terézie (25.6.1741). TASR informácie poskytol Miroslav Vetrík z Občianskeho združenia Korunovačná Bratislava.