Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavská mestská polícia bude viac dohliadať na bezpečnosť chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mestskí policajti budú tiež kontrolovať či chodcov v pešej zóne neohrozujú cyklisti, korčuliari alebo osoby jazdiaci na kolobežke či skateboarde.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Mestskí policajti v Bratislave budú vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť chodcov v pešej zóne Starého Mesta. Zameriavať sa budú najmä na tých, ktorí jazdia ulicami historického centra na samovyvažovacom vozidle, ale aj na bicykli, korčuliach či kolobežke. Informuje o tom Mestská polícia Bratislava na svojej webovej stránke.

Podľa mestskej polície samovyvažovacie vozidlo môže viesť len osoba staršia ako 15 rokov, ktorá je povinná mať na hlave prilbu a počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí mať na sebe aj reflexné prvky. "Vodiči samovyvažovacieho vozidla smú jazdiť len jednotlivo za sebou a nesmú prekročiť rýchlosť chôdze," upozorňuje polícia.

Mestskí policajti budú tiež kontrolovať či chodcov v pešej zóne neohrozujú cyklisti, korčuliari alebo osoby jazdiaci na kolobežke či skateboarde. Tie sú totiž podľa polície povinné dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmú ohroziť ani obmedziť. V prípade potreby sú povinní z dopravného prostriedku zosadnúť. Za porušenie predpisov môžu dostať pokutu do výšky 33 eur.

Cieľom nového vedenia mestskej polície je zvyšovať počet policajtov tak, aby čo najefektívnejšie zaisťovali verejný poriadok a bezpečnosť v hlavnom meste. V Starom Meste sa už posilnil počet policajtov o štyroch príslušníkov. Na tunajšej okrskovej stanici tak pôsobí v súčasnosti 62 mestských policajtov.

"Zefektívnením práce sa podarilo vyčleniť 14 policajtov, ktorí pôsobia výlučne v peších hliadkach. V priemere tak je denne o dve pešie a v noci o jednu pešiu hliadku viac," uvádza mestská polícia.