Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava odpečatila mestské brány, turistická sezóna je otvorená

Na snímke primátor Bratislavy Milan Fráčnik (vľavo) diskutuje s návštevníkmi. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Otvorenie mestských brán je symbolickou pozvánkou pre návštevníkov Bratislavy, aby do mesta zavítali.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Za zvukov bubnov a výstrelov z muškiet dnes na Primaciálnom námestí symbolicky odpečatili mestské brány. Bratislava tak slávnostne otvorila tohtoročnú turistickú sezónu a zároveň oficiálne odštartovala celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2014.

"Každý, kto prichádza do nášho mesta s dobrým úmyslom a pokojom v duši, je u nás vítaný," prihovoril sa davu počas slávnostného ceremoniálu primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.



Symbolickému otvoreniu mestských brán predchádzal slávnostný pochod ulicami Bratislavy. Mestom zneli bubny, mestské stráže si niesli svoje muškety i halapartne a v dobových kostýmoch predviedli svoje cvičenia. Na pokyn "Salva páľ!" vztýčili zbrane a vypálili do vzduchu niekoľko výstrelov.



"Ľudia si takto uvedomia, že Bratislava je historické európske mesto, ktoré je viac ako 100 rokov na mape Európy a má bohatú históriu. My sa k nej musíme vracať, aby sme ukázali, na čo nadväzujeme, keď rozmýšľame o budúcnosti Bratislavy. Mali sme možnosť vidieť, čo všetko dokázali naši predkovia a akým spôsobom chránili naše mesto, ako ho rozvíjali. A toto je aj naša úloha," uviedol primátor.

Otvorenie mestských brán je symbolickou pozvánkou pre návštevníkov Bratislavy, aby do mesta zavítali. Bratislava sa tento rok snaží prekonať počet jeden milión turistov, v priebehu minulého roka totiž prišlo do hlavného mesta 947.730 návštevníkov. "Je preto potrebné robiť aktivity, ktoré ich sem pozvú. Snažíme sa turistom otvárať, ponúkať im zaujímavé produkty. Máme im totiž čo ukázať," podotkol Ftáčnik. Rovnako ako ostatní aj on bol počas ceremoniálu oblečený v stredovekom kostýme a mal parochňu. 



Bratislava dnes pozýva do priestorov Primaciálneho paláca, mestských galérií, múzeí, knižníc či zoologickej záhrady už jedenásty raz. Otvorila prakticky každý kút, ktorý má v správe. Podujatie Bratislava pre všetkých 2014 sa skončí v nedeľu 27. apríla.

Deti v kresle primátora

Aj sadnúť si do kresla primátora Bratislavy dnes chceli niektorí malí návštevníci Primaciálneho paláca. V rámci celomestského podujatia Bratislava pre všetkých totiž hlavné mesto otvorilo jeho brány a Milan Ftáčnik zase sprístupnil priestory svojej kancelárie, ktoré bežne cez rok nie je možné vidieť.

Primaciálny palác je bývalý arcibiskupský palác a už viac ako 100 rokov slúži ako sídlo mesta a jeho primátora. Verejnosť si tam dnes do 18.00 h môže pozrieť reprezentačné priestory s obrazárňou a unikátnymi gobelínmi. Ľudia si tak môžu pripomenúť, ako Bratislava kedysi vyzerala. "Staré obrazy sú z 20. rokov minulého storočia, čiže ukazujú úplne inú Bratislavu, ako ju poznáme dnes. Sú tam síce tie známe dominanty mesta, ale v inom usporiadaní. Návštevníci by si mali všimnúť, čím prešla Bratislava za ostatných sto rokov. Ak idú okolo a nevšimnú si, snažím sa ich na to upozorniť," povedal Ftáčnik pre TASR s tým, že návštevníkom tak robí trochu aj sprievodcu.



V kancelárii primátora si to dnes mnohí návštevníci namierili aj do Ftáčnikovho kresla. Najmä deti sa za veľkým stolom rady odfotili. Jeden z malých pánov primátorov sa dokonca odhodlal aj na to, aby si z kresla Ftáčnika zatelefonoval. Postláčal tlačidlá a na treťom poschodí paláca tak zvonili telefóny v rôznych kanceláriách.

Mnohí návštevníci však využili dnešný deň i na to, aby Ftáčnikovi povedali, čo ich trápi.

"Bývanie, to je štandardný problém, ale bol tu aj človek, ktorého trápila vonkajšia reklama, billboardy," menoval primátor oblasti, na ktoré ho Bratislavčania upozorňovali. "Ale ja považujem za normálne, že na to dnešnú príležitosť využívajú, na to som tu. Ľudia chcú o svojich problémoch hovoriť a aj o tom je Deň otvorených dverí," podotkol Ftáčnik. Medzi stovkami ľudí dnes ale nie je veľký priestor na vážnejší rozhovor, primátor preto návštevníkom pripomína aj Deň otvorených dverí primátora, ktorý je každý mesiac.

Ľudia sa v Primaciálnom paláci mohli stretnúť aj s niektorými mestskými poslancami a námestníkmi. Vo svojej kancelárii dnes sedela aj námestníčka primátora Petra Nagyová-Džerengová. "Ľudia hlavne obdivujú vysoké stropy, pec v kúte či starožitný nábytok. Pýtajú sa na krásne obrazy a históriu gobelínov Primaciálneho paláca, ale komentujú už aj blížiace sa komunálne voľby," priblížila pre TASR. Niektorých návštevníkov podľa jej slov prekvapí, že Nagyová-Džerengová sedí v paláci, pretože ju poznajú len ako spisovateľku.

Priestory paláca boli dnes neustále plné návštevníkov. Primátor si myslí, že ich bude menej ako vlani, keďže počasie dnes podujatiu veľmi nepraje. "Nás ale ranný dážď neodradil, vždy sa tešíme na tento víkend, keď zoberieme deti a snažíme sa využiť mnohé z toho, čo mesto ponúka," povedala Eva z Bratislavy, ktorá prišla do paláca s manželom a dvoma chlapcami. "Pricestovali sme do Bratislavy za povinnosťami, ale nechceli sme si nechať ujsť tieto reprezentačné priestory, ktoré nie sú prístupné každý deň," podotkol Marek z Košíc.

Primaciálny palác je otvorený pre návštevníkov dnes do 18.00 h a v nedeľu (27. 4.) medzi 9.00 a 18.00 h.