Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavčania môžu vyjadriť svoj názor cez fotoaparát či ceruzku

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Fotografie alebo výtvarné diela by teda mali poukázať na miesta, ľudí či udalosti v meste, ktoré autora oslovili, či ktoré sa mu naopak nepáčia.

Bratislava 25. marca (TASR) - Pomocou objektívu fotoaparátu, štetca alebo ceruzky môžu mladí Bratislavčania opäť vyjadriť svoj názor na každodenný život v hlavnom meste. Mestský parlament mladých už siedmykrát spúšťa projekt Bratislava objektívom detí a mládeže.

"Projekt ponúka mladšej generácii možnosť zapojiť sa do spolurozhodovania o živote mesta, do riešenia problémov a vytvára tiež pocit spoluzodpovednosti za život v meste," vysvetlila Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta. Fotografie a výtvarné diela by tak mali byť výzvou pre kompetentných, aby sa venovali konkrétnym podnetom od detí a mládeže.

Súťažiť sa bude v troch kategóriách: Prečo ťa baví byť Bratislavčanom?, Prečo ťa nebaví byť Bratislavčanom?, Kedy by ťa bavilo byť Bratislavčanom? Fotografie alebo výtvarné diela by teda mali poukázať na miesta, ľudí či udalosti v meste, ktoré autora oslovili, či ktoré sa mu naopak nepáčia. Pripojiť by mal aj krátku úvahu či popis. V tretej kategórii autor zase môže vyjadriť svoje predstavy o budúcnosti mesta.

"Riešenie tém s odborníkmi, verejnosťou a poslancami prebehne na spoločných zasadnutiach mládežníckeho parlamentu a budú posunuté vedeniu mesta a ľudom, ktorí majú možnosť zachytený problém riešiť resp. odôvodniť alebo iniciovať zmenu," priblížila Halušková. Konkrétnejšie námety podľa jej slov nasmerujú aj na webovú stránku Odkaz pre starostu, ktorá v spolupráci s miestnymi samosprávami ponúka priestor na nahlásenie problémov. "Podnety sú prostredníctvom tejto stránky komunikované so zodpovednými zamestnancami samospráv a ich riešenie tak bude aj s pomocou mladých ľudí pod spoločným drobnohľadom verejnosti," podotkla Halušková.

Jednotlivé práce treba poslať na e-mailovú adresu objektivom@gmail.com do 20. apríla. Hlasovanie prebehne počas výstavy 26. apríla v autobuse Mercedes Capacity, ktorý bude pristavený na Hviezdoslavovom námestí v rámci Dní otvorených dverí samosprávy hlavného mesta – Bratislava pre všetkých. Z vystavených fotografií a výtvarných diel si Bratislavčania vyberú tri najsympatickejšie. Víťazi získajú finančnú odmenu - 300 eur za prvé miesto, 200 eur za druhé a 100 eur za tretie miesto.